Poruka iz Europske komisije

Zbog neozbiljnosti političara, nitko ne može reći kada će BiH dobiti kandidatski status

Poruka iz Europske komisije Bosni i Hercegovini
Vijesti / BiH-EU | 22. 02. 2019. u 11:33 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Photo: European Union / Maja Kocijančič

Vlasti Bosne i Hercegovine bi prema najavi predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika trebale do danas dostaviti odgovore na dodatna pitanja Europske komisije koji su u Bosnu i Hercegovini stigli još polovinom prošle godine.

Odgovori koji su trebali Bruxellesu biti vraćeni do početka listopada 2018. godine su trebali omogućiti izradu Mišljenja Europske komisije i dovesti do dobivanja kandidatskog statusa za našu zemlju. Zbog neodgovornosti bh. vlasti niko pa ni Europska komisija ne može reći kada će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status, a to je za N1 potvrdila i glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič.

"Europska komisija se nada što skorijem prijemu odgovora na naša dodatna pitanja od vlasti Bosne i Hercegovine za pripremu Mišljenja na aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. U ovom trenutku bez da smo vidjeli i analizirali sadržaj odgovora Bosne i Hercegovine na naša dodatna pitanja ne želimo spekulirati o konkretnom datumu objave Mišljenja", navela je Kocijančič.

Podsjetimo jučer je u izjavi za N1 eurozastupnik Jozo Radoš kazao kako Bosna i Hercegovina ne može uskoro očekivati kandidatski status od Unije, ali da se isto tako ne treba nadati ni posebno povlaštenom statusu. Veliku prepreku narednim koracima Bosne i Hercegovine mogla bi predstavljati činjenica da se za dodjelu kandidatskog statusa traži jednoglasna odluka Europskog vijeća odnosno svih šefova država i vlada 27 zemalja članica.

"Buduće Mišljenje, ali i prateći analitički izvještaj, će dati cjelovitu mapu puta za reforme, uključujući institucionalne i funkcionalne reforme, fundamentalna prava i reforme javne uprave koje vlasti u Bosni i Hercegovini moraju učiniti kako bi napravili napredak na putu europskih integracija zemlje. Bazirano na Mišljenju Komisije i njegovim zaključcima, zemlje članice Europske unije će odlučiti, jednoglasno, o narednim koracima Bosne i Hercegovine na europskom putu", ističe Kocijančič.

Dodatna otežavajuća okolnost za Bosnu i Hercegovinu bi mogli biti i dodatni uvjeti koji bi došli uz kandidatski status, a koje su u jednom ili drugom obliku u posljednjih nekoliko dana zatražili visoki predstavnik Valentin Inzko i rumunjski ministar za Europu George Ciamba.

Rumunjski ministar je posebno istaknuo implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", dok je visoki predstavnik Valentin Inzko kazao kako se on zalaže za model "rani kandidatski status, kasno članstvo u EU", što bi značilo da bi put Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u Uniji bio dodatno usporen.

Kopirati
Drag cursor here to close