Povijesni uspjeh

Raducanu: Ispunila sam svoj san

Britanka Emma Raducanu je napravila nešto što će se teško ponoviti.
Sport / Ostali sportovi | 12. 09. 2021. u 17:12 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji tenisa su prije ovogodišnjeg US Opena uglavnom postavljali jedno pitanje. Može li Novak Đoković osvojiti ovaj turnir i tako ući u povijest s četiri velika koja je uzeo u jednoj godini?

A onda se u ženskoj konkurenciji dogodilo nešto potpuno neočekivano, nevjerojatno, nešto što također mijenja povijest ovog turnira, ali i samog tenisa.

Dogodilo se finale dvije tinejdžerke, pa se na kraju morala i dogoditi velika priča.

Britanka Emma Raducanu je napravila nešto što će se teško ponoviti. Na svom tek drugom Grand Slam turniru Emma koja će 13. studenog proslaviti 19. rođendan, je otišla do kraja.

Kroz kvalifikacije, bez izgubljenog seta. Prva Britanka nakon Virginije Wade i Wimbledona 1977. godine.

Ujedno Wade je posljednja Britanka pobjednica US Opena 1968. godine. Wade je bila na
tribinama, baš kao i Tim Henman.

"Mnogo mi znači što su bili tu jer oni su legende Velike Britanije i oni su mi dali snagu i vjeru da to mogu da napravim ovo što sam napravila. Nikad nisam mislila da ću ovako rano doći do finala jednog Grand Slam turnira. Provela sam tri sjajna tjedna u New Yorku, uživala sam i to vidjelo na mom tenisu. Nisam bila pod pritiskom, niti u jednom meču ga nisam osjećala. Jednostavno sam išla iz meča u meč, ruka je bila slobodna.

Na kraju sam osvojila turnira i valjda ništa ne trebam mijenjati. Oduvijek sam sanjala o osvajanju Grand Slam turnira. Možda mislite da samo tako pričam ali stvarno jesam. Još kao djevojčica sam razmišljala o tom trenutku, kako bi to izgledalo kada uzmete trofej, kada slaviti sa svojim trenerima", pričala je nakon meča Britanka rođena u Kanadi.

Od nastupa na Wimbledonu, do US Opena Raducanu je maturirala s odličnim uspjehom.

Emmi je to bilo strašno važno, jer su roditelji uglavnom forsirali školu. Tenis je barem do sada uglavnom bio na drugom mjestu. Sada će priča biti drugačija. Barem bi trebala biti.

"Nije lako ugoditi roditeljima, ali uspjela sam", rekla je kroz neizostavni smiješak Britanka koja je u jednom trenutku finala zastala. Igrala je odlično, imala set, 5:2 u drugom, ali se Fernandez nije predavala.

Spasila je dvije meč lopte, a onda je došla break lopta za 5:4.

Prilikom proklizavanja, Emma je koljenom zakačila podlogu. Morala je stati, jer je bilo krvi.

"Molila sam se da nakon pada ne napravim duplu grešku, na break lopti. Ali sam ostala u trenutku i prošla proces u mojoj glavi. Znala sam da igram protiv protivnice koja je veliki borac i znala sam da ću morati kopati za svaki poen, dodala je Raducanu koja je znala za vrijeme pandemije, kada nije bilo turnira, udarati lopticu vani od zid garaže, bez obzira da li je bilo kiše ili ne", kazala je. 

Sada je već postala zvijezda, osvojila je US Open, ali je naravno pitanje kako će reagirati u budućnosti, kada bude puno veći pritisak na njenim leđima. Kada bude netko od koga se očekuju nove pobjede, novi trofeji.

Kopirati
Drag cursor here to close