Let's Get Ready To Rumble

Priča o Michaelu Bufferu: Čovjek koji je 4 desetljeća dao boksu

Na prodaji prava zaradio je više od 400 milijuna. I danas je aktivan, vidjeli smo ga u Saudijskoj Arabiji, ne posustaje i ima jednu veliku želju. Najaviti Super Bowl najveći sportski događaj u Americi.
Sport / Ostali sportovi | 13. 12. 2019. u 19:15 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'I'm pretty. I'm so pretty, I'm ready to rumble! Rumble, young man …", govorio je legendarni Muhammad Ali.

Rečenica iz koje je Michael Buffer izvukao riječ "Rumble" i na kojoj je izgradio svoju "Let's get ready to rumble!". Najava koju ste čuli milijun puta do sada. Rečenica bez koje je nemoguće zamisliti bilo koju veliku boksačku priredbu, u bilo kojem kutku svijeta. Jednostavno, ako želite spektakl, legendarni Michael Buffer mora biti tu. Michael koji danas ima 75 godina i koji službeno najavljuje velike obračune nekih 37 godina. A počeo je sasvim slučajno, gledajući jedan meč kući na TV-u.

"Uživao sam gledajući borbe, a bilo ih strašno puno. Jednom prilikom sam sa svojim sinom gledao meč na televiziji i vidio da je najavljivač poprilično traljavo odradio svoj posao. Nije bilo dramatike uoči objave sudačke odluke, sve skupa izgledalo je prilično prazno. I sin mi je rekao: "Tata, ti bi to mogao bolje". I pomislio sam, zašto ne probati", sjeća se Michael Buffer koji nije mogao niti sanjati da će na samo jednoj rečenici koliko to čudno zvučalo izgraditi svoje bogatstvo.

"Nije bilo lako u početku, zapravo prvo iskustvo je bilo katastrofalno. Htio sam nešto što bi diglo atmosferu u gledalištu. Obično bih najavio organizatore priredbe koji nikoga ne zanimaju. Žao mi je, no to je tako. U tim trenucima energija padne, pa sam smišljao najbolji način da se ona vrati. Pokušavao sam sa ''vežite pojaseve'' i slično, no nije upalilo. Kako je legendarni Muhammad Ali govorio riječ ‘'rumble'', nekako sam to sve uklopio u jednu rečenicu", vraća film na početak priče Michael.

"Poslao svoj životopis u sve hotele u Atlantic Cityju. Hotel Playboy i Casino su prihvatili moju ponudu, Alessi Promotions me kontaktirao i sve je krenulo. U glavi sam prošao stotinu puta kako ću najaviti meč", sjeća se Buffer koji je u ringu aktivan na svoj način tamo od 1982. godine.

Iako se i tada ogroman novac vrtio u svijetu profi boksa, daleko je to bilo od današnjih vremena. Stvari su se mijenjale, pojavljivale su se TV kuće, promotori, menadžeri, sve je bilo više novca u igri. Michael je počeo je raditi najave za mečeve koje je prenosio ESPN, a onda mu je šansu pružio menadžer Bob Arum da radi najavu za njegove mečeve.

"Bio je loš na početku. Kontrast između tog prvog događaja i uglađenog momka koji je postao, bio je apsolutno nevjerojatan", reći će Bob Arum koji danas ima 88 godina.

Michael je rođen 2. studenog 1944. u Philadelphiji, a odrastao je u obližnjem gradiću Roslynu. Imao je samo 11 mjeseci kada su mu se roditelji razveli, a majka ga je dala na usvajanje, te je živio u obitelji vozača autobusa i kućanice.

"Moji udomitelji bili su jedini roditelji koje sam poznavao. Moje ime je bilo Michael Huber. Tada sam se, u dobi od dvadeset godina, upisao u vojsku. A budući da nikad nisam formalno usvojen, moje je legalno ime i dalje bilo Michael Buffer, a to je vojska koristila", kaže Michael.

S dvadeset godina se prijavio u vojsku, pa je zamalo kao fotograf završio u Vijetnamu. Kasnije je prodavao automobile, bio model prije nego što će završiti kao najavljivač. Svog pravog, biološkog oca je upoznao puno vremena kasnije tek 1989. godine, kada ga je ovaj ugledao kako najavljuje jednu borbu.

- Bila je 1989 godina, dobio sam poruku kako me prozvao na telefon čovjek po imenu Joseph Buffer. Vidio me na televiziji, čuo moje ime i pitao se jesam li možda sin kojeg je dao na usvajanje četrdeset i pet godina ranije. Nazvao sam ga, zajedno smo se upoznali, kasnije i njegovu ženu i sinove iz drugog braka.

Nakon toga je upoznao i svog polubrata, Bruce koji je također bavi istim poslom, ali najavljuje mečeve u UFC-u.

- Mlađi je i ima snažniji glas, ali ja imam više iskustva, voli reći Michael koji najavljivao mnoge velike okršaje u cijelom svijetu, ali Madison Square Garden je na prvom mjestu.

- Još se sjećam da je moja prva velika borba bila u Madison Square Gardenu lipnja 1983. Roberto Duran je bio na putu povratka, a pobijedio je Daveya Moorea, u meču za naslov prvaka u srednjoj kategoriji.

2008. godine, Michael je imao velikih zdravstvenih problema. Doktori su ustanovili karcinom grla. Najgora moguća stvar s kojom se morao suočiti. Bolest je, srećom, otkrivena u ranoj fazi i operacija je spasila njegove glasnice, ali i život. Trideset dana nakon operacije opet je bio i ringu.

"Bilo je teško u tom trenutku. Razmišljate o ljudima koje volite. Postajete retrospektivni, a onda shvatite da se morate pripremiti za, možda, kemoterapiju, operaciju. Bio sam spreman na to. Kada su doktori rekli kako moram na operaciju mislio da je to kraj moje karijere. Kemoterapija će uticati na žlijezdu koja vam daje slinu, tvrdili su doktori, bojao sam se da ostajem bez snage u glasu. A onda sam upoznao sjajnog doktora s USC-a, Dale Ricea koji je odradio operaciju. Prvo što sam učinio nakon operacije bilo je glasno reći: "Dame i gospodo." Glas mi je bio u redu. Bio sam presretan", dodaje Buffer koji je svoju kultnu najavnu rečenicu 1992. zaštitio autorskim pravom.

I počeo zarađivati. Tada već slavni najavljivač prodavao je prava u glazbenoj industriji, proizvođačima suvenira, a njegov se glas čuo i u gotovo svim boksačkim video-igricama.

Na prodaji prava zaradio je više od 400 milijuna. I danas je aktivan, vidjeli smo ga u Saudijskoj Arabiji, ne posustaje i ima jednu veliku želju. Najaviti Super Bowl najveći sportski događaj u Americi.

- Oni više ne predstavljaju igrače, samo izvedu momčadi na teren. Mislim da bi bilo sjajno pokrenuti Super Bowl sa, "Let's get ready to rumble!"

Kopirati
Drag cursor here to close