Manny Pacquiao

Pac Man u 40 godini i dalje grize

"Zašto sam postao boksač? Zato što sam čuo da nešto mogu zaraditi od boksa. Čuo sam da kada se borite, čak i kada izgubite, nešto zaradite. Za pobjedu dobijete 100 pesosa (dva dolara). Ako izgubite, dobijete pola", sjeća se Manny.
Sport / Ostali sportovi | 20. 12. 2018. u 14:42 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije Mike Tyson, nije Lewis, Ali, Fraizer, niti jedan od braće Klitschko, ali svoje mjesto u povijesti boksa je zauzeo. On je kongresmen provincije Sarangani koju zastupa u filipinskom parlamentu, vlasnik košarkaške ekipe, jedno vrijeme je bio glavni trener i igrač košarkaškog kluba po imenu Mahindra Enforsers. Ima visoki čin u filipinskoj vojsci, kao pjevač je snimio dva albuma. Organizirao je lutriju koja profit vraća narodu kroz uplaćivanje zdravstvenog osiguranja. I veliki je humanitarac, nakon svake pobjede donira novac jednoj bolnici i dodjeljuje 250 stipendija djeci kroz svoju humanitarnu organizaciju.  Magazin Time ga je stavio na listu najutjecajnijih ljudi na svijetu 2009. godine.

On je Manny Pacquiao ili kako ga ljubitelji boksa zovu Pac Man.

Ne odustaje, želi Mayweathera ponovo

Kada je u sedmoj rundi nokautirao Lucasa Matthyssea, za pojas svjetskog prvaka WBA verzije, velter kategorije, polovinom sedmog mjeseca, neumorni Manny Pacquiao obratio se prisutnima riječima.

"Vratio sam se. To je to. Vratio sam se u boks. Bilo je samo pitanje vremena. Morate se odmoriti i se i to je upravo ono što sam učinio. Nastavljam s karijerom jer je to moja strast. Kada sam odlučio ostaviti se boksa, vrlo brzo sam osjetio tugu što ne mogu biti u ringu i time inspirirati ljude na Filipinima, kao i boksačke fanove. Ne hvalim se, ali mislim da su ga moji udarci boljeli. Svaki udarac ga je zabolio. Izgledam li staro? Danas sigurno", poručio je 39-godišnji Filipinac kojem je to bio ni manje ni više nego 11. naslov svjetskog prvaka po čemu je poseban.

I još uvijek ne odustaje. Polako se sprema za novi okršaj koji je najavljen za 19. siječanj naredne godine.

Broner za početak 2019. godine

Mjesto radnje će biti legendarni MGM Grand hotel u Las Vegasu, a protivnik Adrien Broner. Broner je iznenađenje za ljubitelje boksa jer su mnogi očekivali okršaj s WBO prvakom u velteru Terenceom Crawfordom ili WBA prvakom u lakoj kategoriji Vasylom Lomachenkom. Ipak, u međuvremenu je "puklo" na relaciji Pacquiao - Top Rank kompanija, pa je Filipinac potpisao ugovor s promotorom Alom Haymonom i agencijom Premier Boxing Champions nadajući se kako bi do kraja karijere odradio još jednu borbu protiv Floyda Mayweathera.

"Prvo se borim s Bronerom, a zatim postoji velika mogućnost okršaja s Mayweatherom. On se vraća i razgovaramo o revanšu, ali prvo moram odraditi ovu borbu. Sreli smo se u Japanu i rekao mi je da želi revanš. Zbog poraza u prvom meču ne mogu mirno otići u mirovinu", kaže Pacquiao.

Pacquiao je prije nekoliko dana proslavio 40 rođendan, prvi put se povukao travnja 2016. godine, nakon meča protiv Timothya Bradleya, međutim pauza je trajala jako kratko. Samo sedam mjeseci kasnije se vratio u ring trijumfom nad Jessiem Vargasom.

Nije imao što jesti

Rođen je 17. prosinca 1978. godine u gradu Kibawi, u provinciji Bukindon na jugu Filipina. Kada je napunio dvije godine zajedno sa obitelji se seli u još udaljeniji kraj u grad Tango koji se nalazi na samoj obali Celebeskog mora.

Njegov prvi uzor bio Bruce Lee zbog kojeg je počeo da vježba udarce udarajući u drvo banane koje se nalazilo ispred njegove kuće. Roditelji su mu razveli kada je imao šest godina, sa sedam je počeo raditi kao pomoćnik jednom starom ribaru, a zbog zalaganja pripadao mu je dio ulova.  Jedan dio ribe je zadržavao za sebe i obitelj, dok je drugi dio prodavao za 50 pesosa po komadu.

"Zašto sam postao boksač? Zato što sam čuo da nešto mogu zaraditi od boksa.  Čuo sam da kada se borite, čak i kada izgubite, nešto zaradite. Za pobjedu dobijete 100 pesosa (dva dolara). Ako izgubite, dobijete pola. Za taj novac sam mogao kupiti nešto riže", sjeća se Manny.

Ben Delgado mu je promijenio život, ocu oprostio

Njegov život će se početi mijenjati kada je stigao u Manilu gdje je radio na jednoj deponiji ali je imao sreće da upozna Bena Delgada, vlasnika poznate teretane. Delgado je pristao da trenira Mannyja, čak mu je dao i malu vlažnu sobu u teretani. Nakon 64 borbe u amaterskom boksu krenuo je polako u profesionalce. Prvu borbi je imao protiv Edmunda Entinga Ignacija 1995. godine, prvu "ozbiljniju" titulu osvaja tri godine kasnije (World Boxing Council) nakon pobjede nad Chatchai Sasakulom s Tajlanda. Kroz karijeru Pacquiao će postati jedini boksač u povijesti koji je držao svjetske titule u 8 različitih težinskih kategorija, dok je teško i nabrojati sve njegove velike pobjede od Oscara De La Hoye, Rickyja Huttona, Miguela Cotta, Shane Mosleya, Antonia Margarita.



Prije tri godine izgubio je od Floyda Mayweathera Jr., ali tom je borbom postao drugi najplaćeniji sportaš svijeta s obzirom na to da je zaradio 142 milijuna dolara. Njegova supruga se zove Jinkee Jamora koju je oženio 2000-te godine i s kojom ima petero djece. Sa svojim ocem dugo nije razgovarao, sve do 2009. godine

"Nisam bio više ljut. Sve sam mu oprostio, oboje smo pretrpjeli puno toga. Osjetio sam kako mi je veliki kamen pao sa srca nakon svega", rekao je Pacquiao koji je trenutačno na omjeru 60 pobjeda, sedam poraza dok su njegove dvije borbe završile bez pobjednika.

Prvi okršaj s Mayweatherom je srušio rekorde, zarada od tv-prijenosa je bila 400 milijuna dolara, od ulaznica 72 milijuna dolara. Mayweather je slavio odlukom sudaca, premlako za ovakve dvije boksačke veličine. Revanš bi bio točka na i za obojicu.

Kopirati
Drag cursor here to close