Festival mladih

EYOF 2019: Olimpijski duh u Sarajevu

Bosnu i Hercegovinu na EYOF-u će predstavljati 21 sportaš, koji će nastupiti u pet sportova.
Sport / Ostali sportovi | 10. 02. 2019. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo i Istočno Sarajevo od danas, pa do 16. veljače bit će domaćini Europskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019).

Očekuje se da će na EYOF-u, za koji se mnogi u BiH nadaju da će vratiti olimpijski duh, nastupiti oko 1.500 sportaša iz 46 europskih zemalja. Ukupan broj sudionika, sa sportašima, trenerima i ostalim članovima misija, iznosit će preko 2.000 ljudi, objavila je Anadolija.

Organizatori EYOF-a 2019 najavili su da će se ceremonija svečanog otvaranja održati u nedjelju navečer na Olimpijskom stadionu ''Asim Ferhatović Hase – Koševo'' u 19 sati. Naziv ceremonije je ''We create together'' (Stvaramo zajedno).

''Ovaj projekt je jako važan za Sarajevo iz više aspekata. Onaj koji je za nas jako važan je promocija sporta i sportskih vrijednosti, novih generacija, mladih ljudi, koji će vjerovatno u budućnosti biti naši bosanskohercegovački svjetski prvaci u raznim disciplinama. Zaista vjerujem i želim da se nešto tako desi. On je jako važan i politički, jer ga realiziramo zajednički, dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Na ovaj način želimo pokazati da smo sposobni, da možemo, da znamo, da imamo energije, da zajednički realiziramo projekte i ponovno probudimo olimpijski duh u Sarajevu'', rekao je nedavno Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Olimpijski plamen, koji će zapaliti bh. džudistkinja Larisa Cerić, planut će na istom mjestu kao i za Zimske olimpijske igre 1984. godine. Zakletvu će u ime sportaša položiti Asja Klačar, predstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a u ime sudaca Slaviša Lučić. EYOF će otvorenim proglasiti Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Na EYOF-u 2019 mladi sportaši od 14 do 18 godina iz 46 zemalja nadmetat će se u osam sportova: alpskom skijanju, snowboardu, ski trčanju, biatlonu, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju, brzom klizanju i curlingu. Borilišta će biti na Bjelašnici, Jahorini i Igmanu, te u dvorana Zetra i Skenderija u Sarajevu i Peki na Palama.


Bosnu i Hercegovinu na EYOF-u će predstavljati 21 sportaš, koji će nastupiti u pet sportova. To su: alpsko skijanje: Harun Kunovac, Nina Petrović, Esma Alić, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Salih Hasanbegović, Kemal Karić, Strahinja Arnaut; ski trčanje: Đorđe Santrač, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Nikola Gavrilović; biatlon: Aleksa Vuković, Jokić, Samrdžija, Andrija Jugović, Luka Vrećo, Davor Škipina; snowboard: Asija Klačar, Selina Memić; brzo klizanje na kratke staze: Sumeja Zaimović. Treneri su: Almir Bužo, Mirza Nezirović (alpsko skijanje), Goran Santrač, Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović, Bojan Minić (biatlon), Nihad Bašić (brzo klizanje na kratke staze) i Haris Burić (snowboard). Šef misije je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, a zamjenik Samra Jurišić.

Očekivanja bh. sportista nisu velika, a većina njih se nada da će, ako ništa drugo, na dostojanstven način predstaviti svoju zemlju.

U Olimpijskom komitetu BiH očekuju da će od EYOF-a profitirati sportisti, jer će nakon festivala ostati sportska infrastruktura.

Kopirati
Drag cursor here to close