Odlučeno

Boks ostaje na OI u Tokiju

U Tokiju će kao i do sada nastupiti 286 boksača u osam kategorija kod muškaraca i pet kod žena.
Sport / Ostali sportovi | 23. 05. 2019. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odlučio je na sjednici u Lausanne da boks ostaje na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Tokiju, međutim ne pod ingerencijom Međunarodne boksačke federacije (AIBA).

MOO je zaprijetio amaterskom boksu izbacivanjem s olimpijskih igara zbog brojnih kontroverzi koje prate AIBA-u. Jedan od problema je i Gafur Rakhimov, sada već bivši predsjednik AIBA-e, kojeg prati glas zloglasnog uzbekistanskog kriminalca kojemu je SAD zamrznuo imovinu zbog sumnje da je upleten u trgovinu heroinom.

IO MOO-a je odlučio da boks, koji je na Olimpijskom programu od 1904. godine, ostaje na Igrama u Tokiju, ali je preporučio članovima da na Općoj skupštini krajem lipnja odluče da Međunarodni boksački savez (Aiba) ostaje isključen zbog navodnih nepravilnosti u radu. Prema mišljenju većine stručnjaka ova odluka će gotovo sigurno biti i prihvaćena.

Preporuke su uslijedile kada je MOO objavio izvješće od 30 stranica nakon istrage o financijama i upravljanju AIBA-e koja je godinama bila u previranju. AIBA je priopćila kako je prošla temeljiti reformski program u posljednjih 18 mjeseci i učinila sve što je od njega zatraženo, ali MOK je rekao da "je došlo do nedostatka zadovoljavajućeg napretka".

AIBA tako neće moći organizirati kvalifikacije turnire, niti olimpijski turnir u Tokiju, a organizaciju će provesti posebna radna skupina koju predvodi Morinari Watanabe, predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije.

U Tokiju će kao i do sada nastupiti 286 boksača u osam kategorija kod muškaraca i pet kod žena.

"Današnja odluka donesena je u interesu sporta i boksa", izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

"To znači da boksači mogu živjeti svoje snove i sudjelovati na olimpijskim igrama u Tokiju", naglasio je Bach dodajući da je također sigurno da će se "AIBA suočiti s posljedicama".

Također, je najavio kako je u pripremi novi olimpijski boksački kalendar i da će se kvalifikacije za Tokio 2020. održati između siječnja i svibnja sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close