Azulgrana zauvijek

Zbog sličnosti s Realom: Barca odbila Nikeov prijedlog bijelog dresa!

Prema pisanju katalonskog dnevnika Mundo Deportivo, zbog očite sličnosti predloženog dizajna s tradicionalnom bijelom majicom rivala Real Madrida, Katalonci nisu prihvatili ideju Nikea.
Sport / Nogomet | 07. 02. 2019. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Barcelona je odbila novi dizajn bijelog dresa koji je predložio proizvođač sportske opreme Nikea.

Prema pisanju katalonskog dnevnika Mundo Deportivo, zbog očite sličnosti predloženog dizajna s tradicionalnom bijelom majicom rivala Real Madrida, Katalonci nisu prihvatili ideju Nikea.

Ovaj komplet inspiriran je bijelom i crvenom bojom na službenoj zastavi grada Barcelone, s križem sv. Jurja (Sant Jordi), zaštitnika katalonske prijestolnice. No, unatoč Nikeovim hvale vrijednim namjerama da dizajnira klupsku majicu u spomen na zaštitnika grada, FC Barcelona razumljivo nije zadovoljna izborom dizajna dresa za sezonu 2020/21, ponajprije zbog bijele boje.

Povratkom u prošlost, međutim, otkriva se kako je Barcelona 50-godina imala bijeli dres u kratkom razdoblju. Kako se otad rivalstvo s Real Madridom stalno povećavalo, nakon te epizode bijela boja više nije dolazila u obzir.

Foto: AS / Kappa dizajn dresa Barcelone iz 1992. godine

Međutim, od 1950-tih naovamo, jednom im se ipak 'potkrala' greška. Naime, proizvođač opreme Kappa je 1992. godine dizajnirao dres Barcelone s jednom upadljivom bijelom prugom na rukavima i na šorcu sa strane.

Odluka talijanske sportske tvrtke o umetanju bijele pruge na rukav majice i rubove hlača izazvala je uzbuđenje među navijačima Barcelone u to vrijeme. Posve je onda razumljivo da Upravni odbor kluba ne želi stvoriti bilo kakve preduvjete za oštre kontroverze do kojih bi moglo doći usvajanjem Nikeovog bijelog dizajna za sezonu 2020/21.

Kopirati
Drag cursor here to close