Igra velikih brojki

Barca nakon prodaje Neymara potrošila 618 milijuna eura!

Coutinho (160), Dembélé (140) i De Jong (86) su najskuplji igrači koje je Barca dovela u tom razdoblju. Prošlog ljeta su potrošili 128 milijuna na četiri igrača...
Sport / Nogomet | 26. 01. 2019. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Barcelona prodala Neymara u PSG za 222 milijuna eura, Katalonci su ukupno potrošili 618,5 milijuna na transfere, piše sportski list AS.

Coutinho (160), Dembélé (140) i De Jong (86) su najskuplji igrači koje je Barca dovela u tom razdoblju. Prošlog ljeta su potrošili 128 milijuna na četiri igrača, a najskuplji je bio Malcom za 41 milijun eura. Trošak plaća u Barci također je vrlo visok, što se sve skupa čini financijski neodrživim.

Neymarovim odlaskom u Barceloni nisu morali samo njega zamijeniti nekim igračem sličnih kvaliteta ili potencijala, nego je pomlađivanje momčadi također bilo na dnevnom redu.

Mladi De Jong bi trebao ublažiti zabrinutost katalonskog kluba zbog starenja Busquetsa, ali još uvijek nisu pronašli zamjenu za Luis Suareza ili Gerarda Piquéa, koji čine kralježnicu skupine senatora. O zamjeni za Lionela Messija, koji je na putu da proslavi svoj 32. rođendan, još se nitko ne usuđuje ni govoriti.

Ipak, Barcelona je u ovom desetljeću uspjela nadomjestiti Puyola, Xavija i Iniestu. Vjerojatno će uspjeti naći zamjene i sadašnjim ključnim igračima.

Naspram više od šest stotina potrošenih milijuna eura, Barcelona je zaradila 386,25 milijuna eura od prodaje, s tim što je cijena Neymara iznosila dakle 222 milijuna eura. Pomogli su im i prodaja Paulinha za 42 milijuna eura, 30,25 eura za Minu (gotovo trostruko više od plaćenog iznosa Palmeirasu prilikom njegova dovođenja), Lucas Digne za 20,20 milijuna eura i Alcácera za 30 milijuna eura.

Barcelona se godinama drži pravila da na kupovinu igrača potroši zarađeni novac od prodaje, a nepisano je pravilo da u ljetnom prijelaznom roku potroše dodatnih šezdeset milijuna. S obzirom na kupovinu de Jonga, čiji ugovor počinje vrijediti 30. lipnja, već su sada u crvenom, što sugerira da će nakon završetka aktualne sezone prodavati neke igrače.

Ono što im dodatno opterećuje klupski proračun su visoke plaće. Nije samo Messi, kao rekorder po zaradi među nogometašima, taj kojeg valja ''nahraniti''. Tu su i  Suárez, Piqué, Busquets, Umtiti i Coutinho s vrlo visokim plaćama, a od njih nisu daleko na platnoj listi ni Ter Stegen i Dembélé. Ugovor s Jordi Albom tek trebaju obnoviti, a žele li to učiniti, morat će i njemu povećati plaću.

Financijski gledano, na duge staze teško je održavati takvu situaciju, ali za predsjednika Bartomeua je dovođenje de Jonga bilo pitanje časti i prestiža, jer je želio biti pobjednik u odnosu na PSG, koji je mladog Nizozemca odavno vidio u svojim redovima.

Kopirati
Drag cursor here to close