Feđini specijali

Za početak bez iznenađenja, pala već i prva ostavka

Rezultatski, kolo je prošlo bez iznenađenja, favoriti su opravdali očekivanja. Neki su do bodova došli na lakši, neki na teži način.
Sport / Nogomet | 03. 08. 2020. u 11:27 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno petnaest golova je postignuto na otvaranju premijerligaške sezone, što s obzirom na činjenicu da aktivnog, pravog nogometa nije bilo pet mjeseci, da se igralo u specifičnim uvjetima, kako onim na stadionima tako i onim vremenskim (visoke temperature, sparina), nije loše. Rezultatski, kolo je prošlo bez iznenađenja, favoriti su opravdali očekivanja. Neki su do bodova došli na lakši, neki na teži način. Ono što je možda bilo najvažnije u ovom trenutku jeste kako će se izgledati organizacijski s obzirom na Covid 19 protokol koji je donio nešto sasvim novo. Međutim, klubovi su odgovorili na najbolji mogući način, posebno oni koji su bili domaćini, jer su morali podnijeti određeni organizacijski teret.

Sarajevo i Zrinjski nešto teže, Željezničar i Borac puno lakše

Aktualni prvak, Sarajevo je sezonu otvorilo gostujućom pobjedom u Krupi na Vrbasu. Igralo se na vještačkoj podlozi koja različito reagira na određenim temperaturama, pa je stoga posao jednim i drugim bio otežan. Vinko Marinović je na klupi ostavio nedovoljno oporavljene Ahmetovića, Hebibovića, novajliju Fanima i na njegovu sreću pitanje pobjednika u ovom susretu je bilo relativno rano riješeno. Imali su gosti i malo sreće u presudnim situacijama, kako kod prvog, tako i kod drugog gola. Uz, treba uzeti u obzir činjenicu da je domaća momčad nakon drugog gola igrala s čovjekom manje, pa je teško bilo očekivati da se stvari mogu promijeniti u završnici susreta.

Željezničar je možda i lakše od očekivanog upisao tricu na startu sezonu. U situaciji kada je ostao bez nekoliko važnih igrača u sredini terena, Amar Osim je odlučio prepustiti posjed lopte gostima iz Mostara, a njegovi igrači su maksimalno koristili skoro svaku obećavajući situaciju iz kontri. Reakcije zadnje linije Veleža su bile jako loše, a podatak da je Feđa Dudić na poluvremenu promijenio četiri igrača dovoljno govori. Kao u rijetkim kojim utakmicama, Velež je imao statistiku na svojoj strani, ali veći broj kornera, udaraca na gol, posjed lopte ne moraju biti garancija trijumfa. Do naredne utakmice i gradskog derbija, Velež će morati puno toga popraviti kako bi izbjegao eventualno ponavljanje početka prošle sezone.

Negdje na početku priprema, činilo se kako će Zrinjski ponovo poslati na posudbu u Gabelu, ali trener Žižović je odlučio zadržati najboljeg strijelca Prve lige FBiH iz prošle sezone i to se pokazalo kao pravi potez. Iako je Zrinjski možda trebao i ranije doći do gola, gledajući početnu postavu koja je bila poprilično s poprilično ofenzivnom postavom, Olimpik se dugo držao. Nije baš ni sam Žižović bio zadovoljan igrom, ali nije bio niti iznenađen, jer je još ranije isticao činjenicu kako će momčadi trebati određeno vrijeme da uhvati onaj pravi ritam.

''Za mene očekivano teško, jer nismo bili u natjecateljskom ritmu. Ako igra treba trpjeti, neka trpi, ali rezultat u ovakvim utakmicama ne bi smio. Volim više da dobivamo 1:0 nego 5:0. U takvim utakmicama svaki igrač mora dati maksimum. Nadam se da ćemo popraviti igru, a rezultat zadržati'', istaknuo je na utakmice Žižović.

Najuvjerljiviji u ovom kolu je bio Borac što opet nije iznenađenje, kada se zna kakva je situacija bila u momčadi Mladosti tijekom korona virusa. Prije početka sezone su ostali bez nekoliko važnih igrača, jako malo se treniralo, pa je šestica samo proizvod svega toga. Na kraju nije izdržao niti trener Šolbić koji je odmah nakon utakmice podnio ostavku.
S druge strane, igrači ambicioznog Borca će dodatno podići samopouzdanje uvjerljivom pobjedom, ali i kvaliteta ove momčadi će se vidjeti tek u narednim kolima, odnosno kada krenu susreti protiv jači i kvalitetnijih protivnika.

Mladi Široki i Radnik na iskustvo

Široki Brijeg i Tuzla City su doigrali dosta dobru utakmicu. Uspjeli su domaći na vrije postići gol, dok su gosti u nekim obećavajućim situacijama, reagirali loše. Prvo poluvrijeme je pripalo domaćem sastavu, drugo gostima. Toni Karačić je na raspolaganju imao jednu poprilično mladu momčad, pa ova pobjeda Širokog ima svoju težinu.

Jedini susret bez pobjednika, na kraju je bio onaj na Tušnju. Radnik je na iskustvo i kvalitetu najvažnijih igrača, Đurića, Karića, došao do prednosti, ali je Sloboda spretno i sretno izvukla bod. Na kraju se stekao dojam kako je za obojicu trenera bilo najvažnije ne izgubiti na otvaranju sezone.

Ukupno za početak nije izgledalo loše, iako smo naravno većinu utakmica gledali na malim ekranima. Bilo je zanimljivih susreta, lijepih golova, pale su i prve ostavke, međutim ostajemo u dilemi oko konstatacije da bi prvenstvo moglo biti izjednačeno. Jer igračka kvaliteta je definitivno grupirana u onim momčadima koje smo izdvojili kao favorite u borbi za trofeje i mjesta koja vode u Europu. Momčadi poput Tuzla City, Širokog, Radnika, Veleža imaju neku svoju kvalitetu, nekoliko vrlo dobrih pojedinaca, ali pitanje je koliko to može biti dovoljno za "praćenje u kontinuitetu" četvorke koja se izdvojila na startu igrama i rezultatima. Ali hajmo, vidjeti, pričekati još nekoliko kola, pa ćemo vidjeti koliko je slika jasnija.

Kopirati
Drag cursor here to close