Ništa na svoju rku

UEFA: Tko samostalno prekine prvenstvo ostaje bez Europe za sljedeću sezonu

UEFA navodi kako je od najvećeg značaja da se sva natjecanja, uključujući i domaća prvenstva, odluče na terenu te kako bi prekid natjecanja trebo biti "posljednji stadij".
Sport / Nogomet | 03. 04. 2020. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodstvo Europskog nogometnog saveza (UEFA) na čelu s predsjednikom Aleksanderom Čeferinom odlučno je da se aktualna sezona, koja je u gotovo svim europskim zemljama prekinuta sredinom prošlog mjeseca zbog pandemije koronavirusa, mora završiti značilo to i igranje tijekom srpnja i kolovoza.

U pismu upućenom nacionalnim nogometnim savezima u četvrtak kasno navečer UEFA navodi kako je od najvećeg značaja da se sva natjecanja, uključujući i domaća prvenstva, odluče na terenu te kako bi prekid natjecanja trebo biti "posljednji stadij".

Pismo je poslano samo nekoliko sati nakon što je belgijska liga odlučila prekinuti prvenstvo i prihvatiti trenutačno stanje na ljestvici, a samim time proglasiti Club Brugge prvakom.

Radna skupina UEFA-e radi na scenarijima prema kojima bi se aktualna sezona, koja bi u normalnim okolnostima trebala završiti do 30. lipnja, mogla produžiti na srpanj i kolovoz, a jedna od opcija je i da se natjecanja u eurokupovima nastave nakon što krenu domaća prvenstva. Produženje ove sezone imalo bi utjecaja i na sljedeću koja stoga ne bi mogla početi na vrijeme, pa iz UEFA-e zato pozivaju sve europske lige da zajednički rade na rješavanju problema.

"Samo iznimno koordiniran napor svih oganizatora natjecanja može pomoći europskom nogometu na pronalasku izlaza iz krize. Prekidanje natjecanja bi uistinu trebala biti posljednja mjera i to kada bi svi prihvatili kako za takvu odluku nema alternative. Uvjereni smo kako će se nogomet moći igrati u narednim mjesecima i to pod uvjetima koje će diktirati vlasti pa stoga vjerujemo kako je u ovom trenutku odluka o prekidanju domaćih natjecanja preuranjena. Kako je sudjelovanje u UEFA-inim klupskim natjecanjima uvjetovano sportskim rezultatom po završetku kompletnog domaćeg natjecanja, njegov preuranjen prekid bacio bi sjenu na ispunjavanje toga uvjeta", objavila je UEFA.

"Igrati nogomet bez gledatelja na tribinama nije isto kao i igrati s navijačima na tribinama, ali moramo biti svjesni kako se svijet nalazi u specifičnom položaju. Ipak, bolje je da se igra makar se utakmice mogle gledati samo putem televizijskih prijenosa nego da se uopće ne igra. Oni koji će samovoljno prekinuti sezonu mogli bi ostati bez nastupa u eurokupovima sljedeće sezone", kazao je predsjednik UEFA-e Čeferin tijekom gostovanja u emisiji TV Slovenije u četvrtak navečer.

Vodstvo belgijske lige u četvrtak je predložilo konačni prekid prvenstva te da se Club Brugge proglasi prvakom, a taj prijedlog bi trebao biti ratificiran 15. travnja na sastanku klubova. Njih 17 od 24 koliko ih ima prvo glasa već su prošlog tjedna zatražili otkazivanje sezone. U toj ligi je Club Brugge nakon 29 kola uvjerljivo vodei sa 15 bodova više od drugog Genta.

I tri od četiri vodeća nizozemska kluba, Ajax, AZ Alkmaar i PSV Eindhoven u četvrtak su zatražila da se i njihovo prvenstvo prekine, no Nizozemski savez (KNVB) je objavio da će slijediti naputke UEFA-e u pokušaju nastavka sezone. U trenutku prekida prvenstva u Nizozemskoj Ajax i AZ Alkmaar su vodeći sa po 56 bodova, treći Feyenoord ima 50, a četvrti PSV 49, a do kraja sezone bi se trebalo odigrati devet kola.

Predsjednik posljednjeg sastava talijanskog prvenstva Brescije Massimo Cellino je, pak, zaprijetio da će njegova momčad namjerno gubiti utakmice ukoliko se nastavi natjecanje u Serie A.

Kopirati
Drag cursor here to close