26. lipnja 1994. u Mostaru

Prvi hercegovački derbi odigran je pod prijetnjom granata

I pod Bijelim Brijegom i na Pecari navijalo se za svoju momčad, ali i poštovalo suparnika.
Sport / Nogomet | 05. 05. 2018. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HŠK Zrinjski i NK Široki Brijeg u subotu, 5. svibnja (17.00 sati), u Mostaru igraju jubilarni 50. hercegovački derbi. No, vratimo se 24 godine u vrijeme kada se počela stvarati povijest susreta ovih klubova, a prvi se odigrao za vrijeme Domovinskog rata.

26. lipnja 1994. godine na stadionu ''Pod Bijelim brijegom'' u Mostaru odigrao se prvi hercegovački derbi u sklopu finala doigravanja za prvaka Herceg-Bosne. Sastali su se pobjednik Sjeverne skupine tadašnja Mladost Dubint (danas NK Široki Brijeg) te pobjednik Južne skupine Zrinjski.

''Na prvome susretu svi akteri i okupljeni gledatelji pokazali su iznimnu hrabrost dolaskom na utakmicu, jer su na Mostar s brda istočno od grada još uvijek znale padati granate. No, nogometaši i njihovi navijači dolaskom na utakmicu iskazali su svojevrsni bunt, rekli su: Dosta je rata!'', navodi autor knjige ''Zlatne godine - Šest desetljeća nogometa u Širokom Brijegu'' Miljenko Karačić.

Prvi susret finala doigravanja završio je 0:0 da bi Širokobriježani pred 4.000 gledatelji na tada nedovršenoj Pecari slavili s 1:0 pogotkom Marija Marušića te postali prvi prvaci Herceg-Bosne.

Oba susreta ostat će zapamćena po iznimno korektnoj igri i pravome sportskom ozračju na tribinama. I pod Bijelim Brijegom i na Pecari navijalo se za svoju momčad, ali i poštovalo suparnika.

Sastavi momčadi i opće informacije o prvom hercegovačkom derbiju:

ZRINJSKI - MLADOST DUBINT 0:0

Mostar, 26. lipnja 1994. godine, stadion ''Pod Bijelim brijegom''. Vrijeme sunčano. Teren dobar za igru. Gledatelja oko 4.000. Sudac: Tomo Sušac (Mostar).

ZRINJSKI: Bokšić, Skoko, Musa, Akmadžić, Kordić, Tabak, Bogdan, Slišković, Šoše, Cvitanović, Ivanković. Trener: Miroslav Kordić.

MLADOST DUBINT: Vasilj, Prusina, Lončar, Slišković, Banožić, Bubalo, Kvesić (Tomić), Ačkar, M. Marušić (A. Marušić), Prskalo, Zovko. Trener: Žarko Barbarić. Igrač utakmice: Zoran Bubalo

Čari hercegovačkog derbija

Kao što smo već naveli, hercegovački derbi svoju povijest piše od 26. lipnja 1994. i prve utakmice u doigravanju za prvaka Herceg-Bosne. Široki Brijeg i Zrinjski do sada su odigrali 12 prvenstvenih utakmica u Ligi Herceg-Bosne, četiri u Premijer ligi Federacije BiH i 33 u Premijer ligi BiH.

U Ligi Herceg-Bosne Široki Brijeg je slavio osam puta, a Zrinjski dva puta dok dva puta nije bilo pobjednika. U Premijer ligi Federacije BiH odigrane su samo četiri utakmice, odnosno dvije sezone, a Zrinjski je slavio dva puta dok je isto toliko puta završilo neodlučeno.

U 33 utakmice Premijer lige BiH Široki je slavio 12 puta, a Zrinjski 11 dok je 10 utakmica završilo neodlučenim rezultatom. ''Plavo-bijeli'' su u 33 utakmice postigli 49 pogodaka, a Mostarci 38. 

Kopirati
Drag cursor here to close