Engleski vratar

Preminuo jedan od najvećih vratar svijeta Gordon Banks

Prema pisanju više britanskih medija, Banks je bolovao od raka bubrega od prosinca 2015.
Sport / Nogomet | 12. 02. 2019. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gordon Banks, engleski vratar koji je s Engleskom osvojio naslov svjetskog prvaka 1966. godine, preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak u 81. godini života, objavljeno je na službenim stranicama njegovog bivšeg kluba Stoke Cityja.

Njegovu obranu glavom Peléovog udarca na svjetskom prvenstvu 1970. u Meksiku britanski su mediji proglasili obranom stoljeća. Proglašavan je vratarom godine u izboru FIFA-e šest godina zaredom od 1966. do 1971.

"S velikom tugom objavljujemo da je Gordon preminuo tiho tijekom noći", napisala je obitelj u svom priopćenju u kojem kaže da je "potresena i ponosna" na Banksa.

Prema pisanju više britanskih medija, Banks je bolovao od raka bubrega od prosinca 2015.

Banks, koji je sudjelovao u pobjedi Engleske nad Njemačkom od 4-2 u finalu Svjetskog prvenstva 1966., odigrao je 73 utakmice u dresu 'Gordog Aalbiona', a u mirovinu je otišao 1972. s 33 godine kada je izgubio vid na desno oko nakon prometne nesreće.

Video: Gordon Banks - The Greatest Ever Save

Što se tiče klupske karijere najveći je dio karijere igrao za Leicester (od 1959. do 1967.), a zatim za Stoke City (od 1967. do 1973.) prije odlaska u mirovinu.

"Banks of England", kako mu je bio nadimak, smatran je jednim od najvećih golmana svijeta i od strane svojih legendarnih suvremenika Rusa Leva Jašina i Talijana Dine Zoffa.

Legendarni igrač Leicestera i engleske reprezentacije Gary Lineker, danas voditelj na BBC-ju, među prvima je reagirao na vijest o smrti legendarnog Banksa.

"O ne! Gordon Banks, jedan od mojih apsolutnih heroja kao i heroj mnogih drugih je mrtav. Svjetski prvak bio je jedan od najvećih golmana svih vremena i bio je jako šarmantan, jako šarmantan #RIPGordon", napisao je na svom tweeteru Lineker.

Kopirati
Drag cursor here to close