Vrhovni sud odbio obranu

Mamić: Ako me probaju izručiti, otrovat ću se kao Praljak

"Šta sad hoćete da vam nacrtam kako bih to napravio? Rekao sam da živ ne bih došao u hrvatski zatvor'', rekao je za Provjereno Zdravko Mamić.
Sport / Nogomet | 06. 06. 2019. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravko Mamić je rekao da neće živ doći u hrvatski zatvor.

Vrhovni sud je odbio prijedlog obrane za izuzeće predsjednika Županijskoga suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića.

U njemu je optužen za izvlačenje novca preko offshore tvrtki.

Ova odluka znači uklanjanje zadnje prepreke za raspisivanje nove tjeralice za Mamićem. To znači i da njegovo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za izručenje Hrvatskoj, prenosi Index.hr.

Naime, u ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz ožujka 2014. koji su potpisale RH i BiH i koji dopušta izručenje vlastitih državljana ako je ispunjeno nekoliko pretpostavki.

Najprije, mora se raditi o kaznenom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije te drugo, mora se raditi o djelima počinjenima nakon potpisivanja sporazuma, dakle nakon ožujka 2014. godine. Ovaj drugi predmet, za razliku od prvoga po kojemu je BiH odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uvjeta, piše Jutarnji list.

Nakon što sutkinja Azra Salitrežić zaprimi odluku Vrhovnog suda, ona bi trebala najprije preko policije provjeriti živi li Mamić na svojoj kućnoj adresi u Zagrebu te budući ga tamo nema, slijedi raspisivanje tjeralice, najvjerojatnije odmah međunarodne jer postoje jasni podaci koji ukazuju da se on ne nalazi na području Hrvatske. Što će se kasnije dogoditi može se samo nagađati.

Policija BiH dužna je na osnovi nove tjeralice ponovno privesti Mamića, nakon čega će sud u Sarajevu odlučivati o osnovanosti novog hrvatskog zahtjeva za izručenje.

"Ako me budu na silu prebacili, ja sam već davno obećao hrvatskoj javnosti što ću napraviti. Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. I neću živ sjediti u hrvatskom zatvoru, a u bosanskom bez problema. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak. Šta sad hoćete da vam nacrtam kako bih to napravio? Rekao sam da živ ne bih došao u hrvatski zatvor'', rekao je za "Provjereno" Zdravko Mamić.

Komentirao je i pravosuđe.

"Meni su suci koji su mi sudili rekli da ću ja biti slobodan. Ja sam se s tim sucima družio, pio, sretao ih i ja sam znao da ću biti slobodan. Svi odvjetnici su me uvjeravali u to, imao sam info s terena da ću biti oslobođen i onda sam dobio info da je izvršen pritisak na sudsko vijeće u Osijeku, da su oni ucijenjeni, i nisam imao izbora", rekao je Zdravko Mamić.

Kopirati
Drag cursor here to close