Zlouporaba povjerenja

Osječki Županijski sud odlučivat će o osnovanosti i treće optužnice protiv Zdravka Mamića

Temeljem prve Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama
Vijesti / Flash | 04. 06. 2019. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud ukinuo je odluku osječkog Županijskog suda, koji se u veljači proglasio mjesno nenadležnim za odlučivanje o osnovanosti treće optužnice protiv bivšeg čelnika NK "Dinama" Zdravka Mamića, koju je pred tim sudom podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, tereteći ga da je od 2002. do 2007. iz kluba izvukao 16,7 milijuna kuna, izvijestio je u utorak osječki Županijski sud.

Prilikom podizanja optužnice tužiteljstvo je predložilo da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred osječkim Županijskim sudom zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice Uskoka.

Optužno vijeće u veljači je zaključilo da je rješenjem Vrhovnog suda, od 11. siječnja 2018. određena mjesna nadležnost osječkog suda za poduzimanje svih radnji u prethodnom postupku, ali da za navedenu optužnicu nije dostavljena nova odluka o nadležnosti osječkog Županijskog suda u fazi suđenja iz čega proizlazi da je za suđenje u navedenom postupku nadležan sud mjesta izvršenja kaznenog djela, odnosno Županijski sud u Zagrebu.

Sa Županijskog suda u utorak su priopćili kako je u odluci Vrhovnog suda istaknuto da za taj stadij – prethodnog kaznenog postupka, egzistira odluka Vrhovnog suda od 11. siječnja 2018. kojom je prihvaćena promjena mjesne nadležnosti, tako da je kao mjesno nadležan za postupanje određen Županijski sud u Osijeku. Zbog toga je za stadij sudske kontrole optužnice protiv Mamića i dalje mjesno nadležan osječki Županijski sud, ističu na sudu.

U ovoj optužnici tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz "Dinama" izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obnašao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave pa je imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji, prenosi Hina.

Iako je sukladno statutu kluba bio dužan skrbiti o zakonitom korištenju i raspolaganju novcem, Mamić je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist, tvrdi tužiteljstvo.

Mamića terete da je naložio prijenos 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini i na taj se način, na štetu kluba, okoristio za ukupno 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

Temeljem prve Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

U svibnju ove godine optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića je određen i istražni zatvor što će biti temelj za novi zahtjev za njegovim izručenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close