Finale Europske lige

Londonski okršaj 3984 kilometra od Londona

Utakmica se igra u 23 sata po lokalnom vremenu, pa bi uz eventualne produžetke i jedanaesterce utakmica mogla trajati čak do tri ujutro.
Sport / Nogomet | 29. 05. 2019. u 08:34 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festival engleskog nogometa u završnici sezone počinje večerašnjim finalnim okršajem Arsenala i Chelsea u finalu Europske lige.

Prvom međusobnom obračunu engleskih klubova u ovom natjecanju koje se nekada naravno zvalo Kup UEFA, nakon 1972. godine. Tottenham Bill Nicholsona je pobijedio Wolverhampton Bill McGarryja u gostima, na nekadašnjem White Hart Laneu  u uzvratu je bilo 1:1.

Do danas, engleski klubovi su osam puta osvajali trofej u ovom natjecanju, najviše Liverpool tri puta, Tottenham još jednom, dok su se na listi pobjednika našli i Ipswich, Chelsea i Manchester United. Dovoljno za treće mjesto na listi uspješnih zemalja, iza Španjolske i Italije. Posljednji engleski trener koji je s jednom engleskom ekipom otišao do kraja u ovom natjecanju bio je Keith Burkinshaw, naravno s Tottenhamom 1984. godine.

Četrdeset i sedam godina nakon prvog i posljednjeg engleskog okršaja, u Bakuu će se za trofej pobjednika boriti dva londonska kluba. Prvi put dva kluba iz istog grada u povijesti koji je od mjesta odigravanja finalne utakmice udaljen 3984 kilometara. Chelsea je uspješniji svakako u Europi, pa i u ovom natjecanju. Prije šest godine je Brane Ivanović zabio u 93. minuti za produžetak prokletstva Benfice. Na klupi Chelsea je bio Rafa Benitez, od onih koji su tu danas, igrao je Azpilicueta, David Luiz, Gary Cahill. Arsenal spada u društvo velikog broja klubova koji su uspjeli jednom doći do finala. To je bilo još tamo 2000-te godine. Galatasaray je slavio na Parkenu, Šuker i Viera su bili tragičari.

Arsenal i Chelsea su igrali prvi put davne 1907. godine, iza sebe imaju 197 međusobnih duela, Topnici su u prednosti 76-63. Igrači Chelsea su do finala postigli 32 gola, pet manje od rekorda koji drži momčad ekipa Porta iz sezone 2010-2011, tri više od Arsenala ove sezone. Međutim, večerašnja utakmica londonskih rivala nije prva u Europi. U četvrtfinalu Lige prvaka 2004. godine, Chelsea je prošao dalje ukupnim rezultatom 3:2.

Do sada su protiv Arsenala uvijek bile otvorene utakmice. Topnici imaju odličnu momčad, a posebno su opasni Lacazette i Aubameyang. Imali smo sjajnu sezonu, ako je usporedite s prošlom.

Izborili smo Ligu prvaka, igrali finale Liga Kupa i evo nas u finalu Lige Europe. Trofej bi sezonu učinio još posebnijom koji je moramo priznati uspio napraviti dobar posao s Chelseajem iako je imao problema s igračima, trzavice su bile običajne. Trzavice kojih je bilo i na posljednjem treningu pred utakmicu. Zakačili su se Gonzalo Higuain i David Luiz.

Unai Emery u debitantskoj sezoni nije kroz Premiership izborio Ligu prvaka. Bilo je dobrih partija, ali je završnica sezone pokvarila sve. Ostala je Europska liga kao prilika za spas. Kao trener Seville, Emery je tri puta osvajao ovo takmičenje, tri puta zaredom.

- Zasluženo smo stigli do finala i sada želimo uzeti trofej. Igramo za trofej al i za Ligu prvaka. Igramo i uživamo. Sada smo u situaciji da tom jednom pobjedom ispunimo dva cilja. Očekuje nas zanimljiva utakmica. Nema previše tajni između naših klubova. Mislim da najveća opasnost dolazi od Hazarda. On je igrač trenutaka, ali odlučujućih trenutaka. To je ono na što moramo paziti. Sposobnost koju posjeduje Hazard vidim samo u Messiju, Ronaldu, Neymaru i Salahu.

Oba trener imaju briga oko sastava. Sarri ne može računati na Loftusa-Cheeka, Hudsona-Odoija i Rudigera, a upitan je i nastup N'GolaKantea, dok s druge strane neće biti Ramseyja, Suareza, Bellerina i Holdinga, dok Mhitarjan neće putovati iz sigurnosnih razloga. Višegodišnji sukob između Armenije i Azerbajdžana oko regije Nagorno-Karabah, ostavio je armenskog veznjaka bez nastupa u finalu.

 "Nakon što smo razmotrili sve opcije, morali smo donijeti tešku odluku za mene. Neću putovati zajedno s momčadi na finale Europske lige. To je utakmica koja se ne događa često i moram priznati da me jako boli što ću je propustiti", poručio je Mhitarjan.

Arsenal i UEFA dobili su garancije od azerbajdžanskih vlasti za sigurnost Mhitarjana te je razrađen kompletan sigurnosni plan, međutim donesena je odluka da ipak ne putuje za Baku.

Utakmica se igra u 23 sata po lokalnom vremenu, pa bi uz eventualne produžetke i jedanaesterce utakmica mogla trajati čak do tri ujutro. Stadion prima 68.000 ulaznica, no klubovi su dobili svega po 6.000 ulaznica što je izazvalo bijes navijača oba kluba. Dio navijača zbog toga je odlučio bojkotirati putovanje u Baku, pa UEFA-i prijeti sramota da stadion neće biti rasprodan.

Iako VAR (Video Assistant Referee) do sada nije bio korišten u Europskoj ligi, bit će spreman za finale. Utakmicu će suditi Talijan Gianluca Rocchi, dok će u VAR sobi sve nadgledati njegov sunarodnjak Massimiliano Irrati.

Kopirati
Drag cursor here to close