UEFA Covid-19 procedure

Kaos u najavi: Što sve Zrinjski mora proći da bi uopće igrao Europu!

Četiri bosanskohercegovačka kluba (Sarajevo, Zrinjski, Željezničar i Borac) u drugoj polovici kolovoza igrat će u kvalifikacijama za europska natjecanja, no svaki od ta četiri kluba morat će proći niz protokola da bi se utakmice uopće odigrale.
Sport / Nogomet | 05. 08. 2020. u 15:12 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UEFA je izbacila čitav niz regulacija koje će klubovi morati poštovati, a prije svakog ždrijeba UEFA će objaviti listu putnih restrikcija između država, obaveza karantena i ostalog. Klubovi će morati potvrditi listu ili poslati izmjene, a ako to ne učine važit će lista koju je sačinila UEFA.

Prema tim listama vodit će se računa o odigravanjima utakmica. Primjerice, ako Zrinjski mora na gostovanje u zemlju koja ne dopušta ulazak rezidentima iz BiH, onda domaći klub mora predložiti alternativni stadion, najvjerojatnije u drugoj zemlji.

Isto vrijedi i ako zemlja kluba koji mora gostovati ne dopušta svojim državljanima da putuju u BiH, pa u tom slučaju domaćin mora ponuditi alternaciju. Alternativni teren potvrdit će UEFA i ako bilo koji klub odbija igrati na tom terenu, automatski predaje utakmicu.

Klubovi se međusobno mogu dogovoriti gdje da igraju svoju utakmicu, na stadionu nekog od klubova ili na neutralnom terenu, ali UEFA donosi zadnju odluku. 

Ipak, na jednu od stavki ne mogu ni sami klubovi utjecati. Naime, ako nakon roka za podnošenje restrikcija neka od zemalja donese nove restrikcije, klub iz te zemlje automatski gubi utakmicu!

To prevedeno znači, ako dan ili dva uoči zakazane utakmice, primjerice, Bosna i Hercegovina privremeno zabrani sportske događaje, svi naši klubovi morat će predati svoje susrete.

Naravno, svi klubovi će testirati svoje igrače prije zakazanih susreta i ako igrači ili osoblje budu pozitivni na Covid-19, utakmica će se igrati dok god svaki klub ima 13 igrača s liste koju su poslali Uefi. Ako nema dovoljno igrača, utakmica se odgađa do novog testa.

Stoga je jasno da se BiH klubovi u ždrijebu moraju nadati i povoljnom protivniku i zemlji u koju smiju putovati, ili, još bolje, da dobiju domaćinstvo. Ali iz svega ovoga bit će pravi podvig ako se kvalifikacije privedu kraju.

Ako to ne uspiju, onda će UEFA sama odlučiti tko ide u grupnu fazu.

Kopirati
Drag cursor here to close