A djeca su samo htjela igrati košarku

Ministarstvo prebacuje krivnju na Košarkaški savez

MVP BiH se oglasilo u vezi sa sudjelovanjem reprezentacije Kosova na prvenstvu u košarci
Sport / Košarka | 09. 08. 2018. u 19:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH priopćilo je, u povodu članaka objavljenih u pojedinim medijima i izjava pojedinih predstavnika Košarkaškog saveza BiH, da je zahtjev Košarkaškog saveza BiH kojim je traženo izdavanje viza za članove reprezentacije Kosova Ministarstvu dostavljen u poslijepodnevnim satima 7. kolovoza, uz informaciju da je dolazak reprezentacije Kosova planiran za 8. kolovoz. 

''To upućuje na očiglednu neblagovremenost predmetnog zahtjeva. Budući da vrijedeći podzakonski akti predviđaju da Ministarstvo odgovore na zahtjeve za izdavanje viza daje u roku od tri dana, zahtjevi koji su zaprimljeni u poslijepodnevnim satima 7. kolovoza i još uvijek se nalaze u postupku razmatranja'', navode iz MVP-a BiH. 


Kako se navodi u priopćenju, Ministarstvo je danas dobilo dodatno izjašnjenje Košarkaškog saveza BiH, iz čijeg konteksta proizlazi da unutar Saveza ne postoji suglasnost o sudjelovanju reprezentacije Kosova na Europskom prvenstvu u košarci, što je potvrđeno i u neposrednim razgovorima obavljenim s pojedinim članovima najvišeg tijela Košarkaškog saveza BiH i Košarkaškog saveza Republike Srpske. 

U spomenutim razgovorima, dodaje se dalje, izraženo je direktno protivljenje predstavnika Republike Srpske sudjelovanje reprezentacije Kosova na aktualnom Europskom prvenstvu u košarci koje se održava u Sarajevu. 

''Ministarstvo vanjskih poslova BiH je stanovišta da unapređenje sportske suradnje na unutarnjem, regionalnom i međunarodnom nivou predstavlja nemjerljivu korist za razvoj sporta i opće unapređenje života mladih, dokaz čega je bilo i nedavno omogućavanje sudjelovanja odbojkaške reprezentacije Kosova* na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu održanom u Bijeljini, kojom prilikom je, uz suglasnost Odbojkaškog saveza BiH, Ministarstvo u predviđenim rokovima izdalo potrebne vize svim sudionicima natjecanja. Međutim, nepostojanje jedinstvenog stava unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu organizacije natjecanja i sudjelovanja reprezentacije Kosova* na istom, dovodi do prijenosa potencijalne odgovornosti i ustanovljenja obveze arbitriranja na stranu Ministarstva, koje nije i ne smije biti odgovorno za bilo kakve nesuglasice unutar sportskih udruženja u BiH'', navedeno je u priopćenju MvP-a BiH.

Podsjetimo, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je ponovo dobio povjerenje Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da organizira jedno europsko natjecanje, međutim pojavili su se veliki problemi s vizama za reprezentaciju Kosova koja bi danas trebala igrati prvu utakmicu na natjecanju upravo protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Problem se pojavio na relaciji Košarkaški savez BiH – Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno kako pojedini mediji javljaju, ministar Igor Crnadak nije dao suglasnost za izdavanje viza reprezentaciji Kosova u Skopju, te je zahtjevao dodatni dokument od KS BiH u kojem Savez preuzima punu odgovornost za navedeno natjecanje.

Kopirati
Drag cursor here to close