Vize za djecu s Kosova

Ministar ispred europskog prvenstva

Ekipa Kosova čeka spremna da doputuje u Sarajevo, te da postoji mogućnost da utakmice koje zbog kašnjenja ne odigra u zakazanim terminima, odigra u slobodnim danima natjecanja.
Sport / Košarka | 09. 08. 2018. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsko prvenstvo za košarkaše do 16 godina u diviziji B počinje danas u Sarajevu.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je ponovo dobio povjerenje Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da organizira jedno europsko natjecanje, međutim pojavili su se veliki problemi s vizama za reprezentaciju Kosova koja bi danas trebala igrati prvu utakmicu na natjecanju upravo protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Problem se pojavio na relaciji Košarkaški savez BiH – Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno kako pojedini mediji javljaju, ministar Igor Crnadak nije dao suglasnost za izdavanje viza reprezentaciji Kosova u Skopju, te je zahtjevao dodatni dokument od KS BiH u kojem Savez preuzima punu odgovornost za navedeno natjecanje.  

Kako je Feni kazao potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva, vize za kosovsku reprezentaciju su spremne u Skopju i samo se čeka da ministar Igor Crnadak da suglasnost za vize, a Košarkaški savez je po njegovim uputama poslao potvrdu da u potpunosti stoji iza natjecanja i organizacije EP-a.

''Ministar Crnadak je izjavio da traži dodatnu suglasnost da je Savez organizator i da stoji iza natjecanja. Savez je prije godinu dana postigao s FIBA-om ugovor o organizaciji europskog prvenstva, i već tada je preuzeo sve obveze. Poslali smo sve što je bilo potrebno za izdavanje viza Ministarstvu civilnih poslova BiH, ministar je potpisao i proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova, a na osnovu toga su vize rađene. Nakon što su vize završene trebala je još samo suglasnost ministra Crnatka da se vize puste, a sada smo poslali i taj dodatni dokument i očekujemo svakog momenta da će vize biti puštene'', izjavio je Bukva.

Ističe kako ekipa Kosova čeka spremna da doputuje u Sarajevo, te da postoji mogućnost da utakmice koje zbog kašnjenja ne odigra u zakazanim terminima, odigra u slobodnim danima natjecanja.

''Žao mi je i krivo da djecu od 16 godina gledamo po krvnim zrncima i da se politika miješa u sport i evropsko prvenstvo. Neshvatljivo mi je to kao sportaši, nikada mi neće biti jasno i nikada to neću podržati'', rekao je potpredsjednik KS BiH.

Dodaje da je svima u interesu da reprezentacija Kosova doputuje u Sarajevo, počev od KS BiH pa sve do FIBA-e.  

''FIBA će se strpjeti, neće praviti problem zbog eventualnog kašnjenja reprezentacije Kosova, koja svoje utakmice može odigrati u slobodne dane. Očekujemo svaki čas da Kosovo dobije suglasnost za vize, a ambasada u Skopju je spremna da ih odmah izda. Apeliram na ministra Crnatka da pomogne toj djeci da dođu u Sarajevo i ne uskrati im dječački san da sudjeluju na europskom prvenstvu'', zaključio je Bukva.

Na EP-u u Sarajevu od 9. do 18. kolovoza će sudjelovati 24 reprezentacije, a BiH i Kosovo nastupaju u grupi D zajedno s reprezentacijama Ukrajine, Bjelorusije, Češke i Švicarske.

Kopirati
Drag cursor here to close