Sveučilište u Zagrebu

U društvu Tesle i Tita: Čović proglašen počasnim doktorom  

Rektor Boras u svojem prijedlogu navodi kako je važno da ''Hrvatska ali i odgovarajuće hrvatske institucije prepoznaju nositelje pozitivnih pomakka za Hrvate u BiH i da im na svim potrebnim razinama dadu potporu''.
Sci-Tech / Znanost | 16. 05. 2018. u 10:00 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović postao je počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, odlučeno je na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u utorak.

Kako je za Bljesak.info potvrđeno iz Senata, ova točka izglasana je dvotrećinskom većinom, a doktorat je dodijeljen na prijedlog rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa.

Boras u svojem prijedlogu navodi kako je važno da ''Hrvatska ali i odgovarajuće hrvatske institucije prepoznaju nositelje pozitivnih pomaka za Hrvate u BiH i da im na svim potrebnim razinama dadu potporu''.

''Među brojnim ličnostima u BiH koji su doprinijeli tim ciljevima posebno se ističe doprinos hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr.sc. Dragana Čovića, redovitog profesora na Sveučilištu u Mostaru, člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH i danas vjerojatno najznačajnijeg hrvatskoga političara u BiH. Njegovo djelovanje na jedinstvu Hrvata u BiH, na razvoju hrvatskoga visokoga obrazovanja posebice Sveučilišta u Mostaru, na promicanju Hrvata kao nositelja europskih vrijednosti, na rješavanju hrvatskoga pitanja u BiH, na razvoju dobrih odnosa BiH sa Republikom Hrvatskom kao na poticanju razvoja gospodarskih odnosa dviju zemalja ostavilo je duboki pozitivni trag na razvoj sveukupnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Bosne Hercegovine'', navodi Boras u prijedlogu koji je Senatu upućen početkom travnja ove godine.

Dodaje kako je ''jednako važno njegovo djelovanje na toleranciji i uvažavanju jednakopravnosti i konstitutivnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini što je ujedno i preduvjet ostanka i opstanka Hrvatskog naroda na tim prostorima, čime se ujedno promiču i sve europske vrijednosti i vrednote za koje se zalaže i Sveučilište u Zagrebu''.''Posebno važno je i njegovo djelovanje na promicanju i poticanju politika koje bi trebale Bosnu i Hercegovinu uvesti u Europsku uniju, naglašavajući pri tome i važnu i presudnu ulogu Hrvatskoga naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Primjereni način na koji Sveučilište u Zagrebu, kao najvažnije sveučilište u Hrvatskoj ali i najvažnije sveučilište hrvatskoga naroda, može odati priznanje dr. sc. Draganu Čoviću za sva njegova navedena postignuća i djelovanje, jest dodjela počasnog doktorata našeg Sveučilišta'', naveo je, između ostalog Boras, navodeći kako bi tim činom zagrebačko Sveučilište ''koje je do sada u svojoj dugoj povijesti prepoznavalo važne i ključne povijesne trenutke, događaje i ljude, simbolično dalo potporu doprinosu Hrvata Bosne i Hercegovine na putu ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku uniju''.

Boras navodi kako bi time Senat ujedno dao i potporu ravnopravnosti održanja konstitutivnosti, opstanku i ostanku Hrvata u BiH te ''odalo priznanje čovjeku, predstavniku Hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, koji je svemu tome uvelike doprinio''.

Među političarima koji su proglašeni počasnim doktorima najvećeg hrvatskog Sveučilišta su bivši turski predsjednik Suleyman Demirel, britanska ‘Čelična lady’ Margaret Thatcher te Josip Broz Tito.

Čović se našao i u društvu počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu kojeg između ostalih čine Nikola Tesla, Tomas Masaryk, Vladimir Prelog, Vladimir Nazor, Ernest Bloch te Branko Lustig.

Kopirati