Legitimno predstavljanje

Čović otkrio što je uistinu plan B

"Izborit ćemo se do kraja da legitimno predstavljanje hrvatskog naroda bude osnov za funkcioniranje svih institucija u BiH", kazao je Čović odgovarajući na pitanje što je točno "plan B".
Vijesti / Politika | 15. 05. 2018. u 18:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Vitezu kako je njegova stranka "već godinu, dvije" spremna za izbore u listopadu i u situaciji u kojoj nisu provedene izmjene izbornog zakona, tako što će nastojati da što veći broj hrvatskih stranaka na izbore ide zajedno, dok je koaliciju s liderom bosanskohercegovačkih Srba Miloradom Dodikom nazvao "nagađanjima".

"Izborit ćemo se do kraja da legitimno predstavljanje hrvatskog naroda bude osnov za funkcioniranje svih institucija u BiH", kazao je Čović odgovarajući na pitanje Hine što je točno "plan B" koji je spomenuo dan ranije nakon što se u Mostaru sastao s predsjednikom Republike Srpske Dodikom.

Javnost i mediji u BiH to su protumačili kao potvrdu ranijih nagađanja kako će HDZ BiH i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koalirati nakon izbora.

No, Čović je takve ocjene nazvao nagađanjima. "Plan B, plan C ili D svatko tumači na svoj način. Bez ikakvog ste mu osnova dali neku dimenziju", izjavio je hrvatski član predsjedništva BiH.

Kazao je kako je jedna od varijanti s kojom su računali u HDZ-u bila izmjena izbornog zakona prije raspisivanja izbora nakon čega bi se išlo "u snažan nastup" u kojemu bi šansu imali pluralnost i višestranačje.

Kako se to nije dogodilo, sada se ide na "plan B" a to, kako tumači Čović, znači okupiti što više hrvatskih stranaka radi zajedničkog izbornog nastupa. "Ništa više od toga", ustvrdio je dodajući kako je uvjeren u uspjeh tog plana na izborima.

No, zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Martin Raguž novinarima je kazao kako on ne zna ni za kakav "plan B" o kojem govori Čović.

"Nikakav plan B službeno institucionalno nije razmatran na HNS-u. One koji govore o planu B i koji iznose te inicijative treba pitati da obrazlože i predstave što pod tim misle", kazao je Raguž.

Čović smatra kako je nedemokratski i neprimereno dogovarati izmjene izbornog zakona nakon što su izbori raspisani i odbacuje kritike koje su mu zbog odbijanja sudjelovanja u nastavaku tih razgovora uputilo veleposlanstvo SAD-a.

"Čini se da gospodin Čović nije bio ni ranije zainteresiran za postizanje kompromisa, a nije zainteresiran za kompromis ni sada", objavilo je veleposlanstvo.

Američki diplomati dodaju kako je i "zakašnjelo rješenje je bolje od nikakvog" ako to znači da će se moći formirati vlast nakon izbora. 

Čović je kazao kako će s dužnosnicima veleposlanstva u svakom slučaju razgovarati no polazna i kranja točka je ista, a to je da "ravnopravnost Hrvata nema cijenu".
Ustvrdio je kako bez obzira na sve BiH neće upasti u krizu nakon listopadskih izbora. "Pobjednici izbora će sastaviti vlast, možda brže nego ikada", istaknuo je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close