Vijeće ministara

Usvojena odluka: BiH uvodi 4G mrežu i snižava cijene roaminga

Bosna i Hercegovina je usvojila odluku o uvođenju 4G mreže te jeftinijim cijenama roaminga
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 03. 2019. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je usvojila odluku o uvođenju 4G mreže, rekao je na konferenciji za medije Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon održane sjednice ovog tijela.

Operateri su dužni pokrivati minimalno 90 posto teritorije i 98 posto ključnih pravaca u BiH, uplatiti naknade od visini 17,5 milijuna KM u pet jednakih rata u razdoblju 2019 - 2023, a proračun će u konačnici u narednih pet godina biti uplaćeno oko 300,8 milijuna KM, prenosi RadioSarajevo.ba.

Godišnje na raspolaganju Vijeću ministara, odnosno proračun institucija bit će 23,7 milijuna KM po imenu dozvola.

Video: Denis Zvizdić o romingu i 4G mreži

Također, Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o potpisivanju odluke sniženju cijena rominga u regiji Zapadnog Balkana koje bi trebalo biti potpisano 4. i 5. travnja, prenosi BHRT. Odluka o sniženju cijena rominmga stupa na snagu od 1. srpnja 2019.godine. Tada bi se trebale početi primjenjivati niže cijene rominga.

"Prijedlog sporazuma o sniženju cijena roaminga: VM je 26. veljače dalo prethodnu suglasnost na potpisivanje Sporazuma o sniženju cijenu roaminga - tada smo zadužili resorno ministarstvo da pokuša pozicionirati BiH na najoptimalniji način, bazirano na zahtjevu koji su tada uputili telekom operatori, ali su promijenili stav - 1. sprnja 2019. godine. Usvojili smo prijedlog sporazuma i isti smo uputili Predsjedništvu BiH da ga konačno razmotri. Ako ga i kada Predsjedništvo prihvati, sporazum bi trebao biti potpisan na digitalnom Samitu u Beogradu, u aprilu ove godine", rekao je Zvizdić.

Cijene u prvoj fazi su manje za 80 posto, a 2021. bit će potpuno ukinute na teritoriji zapadnog Balkana. Nakon toga, idemo na smanjenje roaminga s članicama EU, istaknuo je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close