Rok 7 dana

Predsjedništvo požuruje jeftiniji roaming

Predsjedništvo BiH zahtijeva prijedlog sporazuma o roamingu
Gospodarstvo / Flash | 06. 03. 2019. u 11:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od 7 dana dostavi prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u regionu zapadnog Balkana, kako bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo njegovo potpisivanje tokom drugog Digitalnog samita zapadnog Balkana, koji će biti održan u Beogradu 4.-5. travnja ove godine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.



Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio u ponedjeljak Bruxelessu da će BiH sigurno biti zemlja koja će 5. travnja u Beogradu potpisati sporazum o pojeftinjenju roaming usluga za područje zapadnog Balkana.

''BiH je neopravdano zastala na pitanju pridruživanja sporazumu o roamingu u regiji. Jedina je koja nije dala suglasnost na sporazum koji treba da se potpiše 5. travnja u Beogradu. Ja ne vidim problem u pojeftinjenju roaminga, samo BiH ne želi potpisati taj sporazum. Komšić se slaže s tim, a Džaferović ne zna. Na tim pitanjima ja ne želim da trošim snagu, jer je to u interesu svih građana. Što bismo mi plaćali višu cijenu nego zemlje oko nas. To me se uopće ne treba pitati i ako na to budemo trošili vrijeme - kakva je onda ovo država koja ne štiti svoje građane? Predsjedništvo će danas ili sutra poslati odluku o prihvatanju tih sporazuma", rekao je Dodik.

SDA je jučer priopćio da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržava potpisivanje Regionalnog sporazuma o smanjenju cijena roaminga za zemlje zapadnog Balkana.

''Vijeće ministara BiH još nije dostavilo Predsjedništvu BiH prijedlog Sporazuma. Predsjedništvo BiH ne može odobriti Sporazum čiji tekst mu nije dostavljen, kako to najavljuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik'', stoji u priopćenju SDA.

Građani zemalja regije od 2021. godine trebali bi imati besplatne međusobne razgovore. Do toga bi trebao dovesti Regionalni sporazum o smanjenju cijena roaminga za zemlje Zapadnog Balkana. Plan je da Sporazum bude potpisan 4. i 5. travnja u Beogradu, a da sa primjenom počne od srpnja ove godine. No, vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su prolongiranje početka primjene sporazuma.

Potpisivanje sporazuma o smanjenju cijena roaminga pokazalo bi nedvojbenu podršku implementacije digitalne agende i otvorilo bi vrata za pregovore o smanjenu roaminga između zemalja EU i Zapadnog Balkana od ljeta ove godine, stav je Vijeća za regionalnu suradnju. Bio bi to i direktan odgovor na potrebe građana.

"Ako ministri potpišu sporazum u Beogradu cijena roaminga će biti niža već od srpnja ove godine da bi do srpnja 2021. roaming bio potpuno ukinut. Uvjereni smo da će građani osjetiti koristi sporazuma vrlo brzo. Jednostavno rečeno, građani Zapadnog Balkana će pričati više, surfati više i slati više SMS poruka, a plaćati će manje", poručuila je Pranvera Kastrati, viša ekspertiva u RCC-u.

Inače, rosječna cijena minute odlaznih poziva u zemljama regije iznosi 0,23 eura, a građani Bosne i Hercegovine, Crne Gore, S. Mаkedonije i Srbije već od 2015. godine uživaju u pogodnostima koje pruža Sporazum o regionalnom roamingu, potpisan u rujnu 2014, poručuju iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Sniženje cijena se provodilo u tri faze: prva faza od 30.6.2015. do 30.6.2016. godine, druga faza od 1.7.2016. do 30.6.2017. godine i treća faza od 1.7.2017. godine. Novi sporazum je u pripremi, potpisuju ga vlade država, a RAK će biti zadužen za njegovu primjenu. Imajući u vidu kompleksnost procesa, Bosna i Hercegovina će zatražiti da se početak primjene Sporazuma prolongira do 31.12. 2019. godine.

Dosadašnje aktivnosti doprinijele su padu cijene u roamingu na pozive za 83,5 posto, na SMS poruke za 70 posto od 2014. godine. Do potpunog ukidanja roaminga potrebno je provesti još niz tehničkih, tehnoloških i regulatornih radnji, ističu nadležene institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close