Vjerovali ili ne....

I to je BiH: Sustav koji ne funkcionira platili 245.000 KM

Pored činjenice da se moduli ne mogu koristiti za namijenjene poslovne procese, postoji rizik da svi izvještaji koji se generiraju nisu u potpunosti točni.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 08. 2020. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Iako je Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine još 2014. godine potpisalo ugovor za Projekt uspostavljanja elektronske podrške poslovnim procesima (DMS), vrijedan 245.000 KM, taj sustav još nije u potpunosti funkcionalan zbog čega postoji opasnost da izvještaji koji se rade putem DMS-a nisu u potpunosti točni.

Ovo se, između ostalog, navodi u revizorskom izvještaju Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, u kojem se ističe da je kraj 2019. godine bio garantni rok u okviru kojeg je predviđeno otklanjanje nedostataka, ali da to nije urađeno.

Inače, DMS u suštini je podrazumijevao da se u Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH instaliraju softveri koji će omogućiti elektronsko poslovanje od obrade faktura pa do elektronske pisarnice i održavanja elektronskih sjednica.

"Testiranjem rada modula uočeno je da isti ne podržavaju u cijelosti potrebe poslovnih procesa za koje su razvijeni, jer je u međuvremenu došlo do promjena procedura u tim poslovnim procesima ili određene funkcionalne potrebe nisu prepoznate kod iskazivanja zahtjeva za razvoj sistema", naveli su revizori koji su Ministarstvu obrane BiH na usklađenost poslovanja dali mišljenje s rezervom.

U Ministarstvu obrane BiH Nezavisne novine su pokušale saznati s kojom firmom je zaključen ugovor u vezi s DMS-om i zbog čega u garantnom roku, odnosno do kraja 2019. godine nisu otklonjeni nedostaci, međutim nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja postavljena još prošli tjedan.

"Pored činjenice da se moduli ne mogu koristiti za namijenjene poslovne procese, postoji rizik da svi izvještaji koji se generiraju nisu u potpunosti točni. Prethodno navedeno za posljedicu ima nedovoljno funkcionalan, a potom i neekonomičan sistem", istakli su revizori.

Kada je riječ o razlozima zbog kojih je Ministarstvo obrane dobilo mišljenje s rezervom, revizori su naveli da su uočeni problemi kod sprovođenja javnih nabavki koje su u prošloj godini koštale 16,4 milijuna KM.

Problemi u sprovođenju javnih nabavki između ostalog su ti što Ministarstvo obrane BiH ne posvećuje dovoljno pažnje istraživanju tržišta, zatim što adekvatno ne procjenjuje vrijednost javnih nabavki, te što u određenim postupcima kasni s pokretanjem postupka.

"Komisija za javne nabavke nije u svim slučajevima cijenila dostavljene dokaze u skladu sa zahtjevima definiranim u tenderskoj dokumentaciji, što je rezultiralo žalbama ponuđača te poništavanjem određenih postupaka kao što su nabavka lož-ulja, hrane, goriva i usluga remonta helikoptera", naveli su revizori.

Što se tiče žalbi, ponuđači su u toku 2019. godine uložili ukupno 52 žalbe. Na tendersku dokumentaciju se odnosi 15 žalbi, od čega je 10 djelomično ili potpuno osnovano, a 37 se odnosi na odluku ugovornog organa, od čega je 16 djelomično ili potpuno osnovano. 

Kopirati
Drag cursor here to close