Sve veći interes u BiH

Udvostručen proračun Erasmus+ programa

Taj program, koji je namijenjen obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi, sve je popularniji i u Bosni i Hercegovini, a oni koji ga vode smatraju ga jednim od najvažnijih i najuspješnijih programa Europske unije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 06. 2019. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Erasmus+ programe koji će biti implementirani od 2021. do 2027. godine Europska komisija udvostručila je proračn, na 30 milijardi eura, što će omogućiti da u programu sudjeluje 12 milijuna ljudi.

Uspješan program EU

Taj program, koji je namijenjen obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi, sve je popularniji i u Bosni i Hercegovini, a oni koji ga vode smatraju ga jednim od najvažnijih i najuspješnijih programa Europske unije.

Šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini je poručio da je Erasmus+ jedan od glavnih programa EU, te da s ponosom promovira razmjenu studenata, sveučilišnih profesora i akademskog osoblja na sveučilištima širom Europe.

''Do sada je više od devet milijuna osoba sudjelovalo u ovom programu, udvostručili smo izdavanja. Sretni smo da iz godine u godinu u BiH raste interes za Erasmus+. Od 2015. do 2018. godine više od 3.500 osoba iz BiH su sudjelovali u programu'', istaknuo je Vannini na predstavljanju programa u Sarajevu, gdje su se okupili bivši i budući korisnici Erasmusa.

Godine aktivnosti

Direktor Nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH Suad Muhibić je podsjetio da realizacija programa traje više od 30 godina te da je BiH vrlo aktivna u Erasmusu.

''Mi smo druga zemlja na zapadnom Balkanu po aktivnosti, poslije Srbije, po broju sudjelovanja i projekata'', rekao je Muhibić.

Video: Udvostručen proračun Erasmus+ programa, Sve veći interes u BiH

Kazao je da BiH ima više od 30 projekata izgradnje kapaciteta koji daju mogućnost bh. sveučilištima da se moderniziraju i usklade svoje planove s europskim.

''I preko 460 projekata, koji daju mogućnost pojedincima da odu u Europu i da nauče nešto novo'', naglasio je Muhibić.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

Kopirati
Drag cursor here to close