StruĆnjaci

U Federaciji za sada pronađene 92 lažne diplome

Ministarstvo kaže kako trenutno nedostaje devet izvještaja ali i da su svi oni koji nisu završili proces revizije diploma u prošloj godini, zaduženi da to učine u ovoj.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 07. 2020. u 11:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, u dosadašnjem procesu provjere, utvrđeno je postojanje 92 nevjerodostojne diplome.

Potvrđeno je ovo za Bljesak.info iz federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Kako navode, proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sami proces, a za što nisu bila planirana sredstva u proračunima pojedinih institucija i subjekata za 2019. godinu, kada je ovaj proces i provođen.

''Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanjem naknade za provjeru vjerodostojnosti od strane određenih visokoškolskih i drugih institucija (Sveučilište u Mostaru, Arhiv Tuzlanskog kantona, Univerzitet u Banja Luci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj, te univerziteti u Republici Srbiji). Također, za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih djelovanja 1992.-1995. godine'', kažu iz ministarstva za Bljesak.info.

Ističu kako trenutno nedostaje devet izvještaja ali i da su svi oni koji nisu završili proces revizije diploma u prošloj godini, zaduženi da to učine u ovoj, što se i realizira.

''Na kraju 2019. godine nedostajalo je 16 izvještaja, a trenutno još devet. Očekujemo da ćemo sve izvještaje uskoro kompletirati, svjesni da su ovaj proces donekle usporila i aktualna dešavanja izazvana koronavirusom (COVID -19)'', navodi ministarstvo.

Inače, Federalna vlada zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije.

''Vrlo je važno da ovaj proces bude sveobuhvatan te da se u njega još uključe i kantoni, gradovi i općine'', navelo je ministarstvo.

Podsjećamo, iz z Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a rečeno nam je kako je provjera diploma u ovoj županiji, koja je trebala biti okončana do 1. srpnja, prolongirana do kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close