Pitanje zdravstvene struke

Nema novih smjernica - ministar 'oprao ruke' od vrtića

Pitanja vezana za početak rada predškolskih ustanova treba usmjeriti Kriznom stožeru ministarstva zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 08. 2020. u 13:26 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne mogu vam govoriti o smjernicama za vrtiće, jer je to pitanje zdravstvene struke. I u školi imamo ograničenje po epidemiološkim mjerama po 15 učenika u učionici, a imamo učionice koje su veće i mogu primiti veći broj učenika. Tako da ta pitanja su ipak za Krizni štožer ministarstva zdravstva i Zavod za javno zdravstvo. Preporuka epidemiologa je što manje grupe, radi lakše kontrole situacije u slučaju zaraze. Isto je i s vrtićima'', rekao je na konferenciji za medije Rašid Hadžović odgovarajući na novinarsko pitanje, koje se tiče smjernica za rad vrtića, koji nisu dobili nove preporuke ni smjernice za početak nove pedagoške godine, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Hadžović se požalio da u Kriznim stožerima nema nitko iz obrazovanja, tako da te stvari koje su dobili su propisane od zdravstvenih stručnjaka i obrazovanje se tu mora uklapati.

Podsjetimo, ranije smo pisali kako vrtići početkom rujna kreću s radom u punim kapacitetima jer nisu dobili posebne napomene, a nadležno ministarstvo im od početka pandemije ne odgovara na brojna pitanja koja imaju.

Iz vrtića, kako javnih tako i privatnih, su nam rekli kako je nemoguće smanjiti broj djece u predškolskim ustanovama, jer nema kriterija po kojima bi se moglo reći koje dijete može u vrtić a koje ne. Roditelji, koji su uspjeli zadržati posao u ovoj krizi, moraju ići na posao jer nemaju svi dostupan ''baka servis''.

Kristina Bevanda, specijalizant epidemiologije za Dom zdravlja Mostar za naš portal ranije je rekla kako očekuje da će se sigurno povećati broj bolovanja što je veći broj djece unutar jedne skupine koja će trebati ići u samoizolaciju, ako bi se pojavilo pozitivno testirano dijete u toj skupini.

''Svakako svaki vrtićki prostor je različit, tako da daljnje dorade i prilagodbe tih uputa su potrebne i na razini same ustanove. Fizički razmak u svakom trenutku jednog vrtićkog dana, sigurno nije moguće održavati. Djeca su zaigrana, druže se tako da sigurno taj razmak neće biti moguće održavati u svakom trenutku. Međutim, prilikom objeda, spavanja i sličnih aktivnosti moguće je i potrebno je napraviti plan kako bi smanjili mogućnost prijenosa na najmanji mogući'', rekla nam je Bevanda.
 
Epidemiologinja je istaknula kako Hercegovačko-neretvanska županija ima sreću da lijepo vrijeme potraje i kroz većinu jeseni, pa je bolje što više vrtićkog programa obavljati na otvorenom.

Novinari našeg portala obratili su se i UNICEF-u vezano za preporuke i smjernice vrtićima i predškolskim ustanovama, koji kaže da su na snazi smjernice koje je ZZJZFBiH objavio i podijelio s obrazovnim vlastima još davno.

Između ostalog u smjernicama, koje je ZZJZFBiH naveo stoji da je ''rad ustanove neophodno organizirati tako da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike, te se navedeni fizički razmak od najmanje 2 metra preporučuje kada je god moguće između uposlenika i djece, s iznimkom direktne njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu. U istom zajedničkom prostoru uposlenici održavaju fizički razmak od 2 metra, te se sastanci, dogovori i edukacije trebaju odvijati elektronski ili telefonom, a ulazak roditelja u ustanovu treba izbjeći kad je god moguće. U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgajatelj iz iste odgojne grupe'', stoji u smjernicama. Detaljne smjernice ZZJZFBiH, možete pročitati ovdje.
 
Kopirati
Drag cursor here to close