'Izazov'

Mostar: Vrtići na jesen u punom kapacitetu?

Javni vrtići u Mostaru na jesen planiraju početi raditi u punom kapacitetu.Međutim, već sad strahuju što ih čeka ukoliko epidemiološke mjere zbog koronavirusa ostanu nepromijenjene.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2020. u 22:01 BHRT
Mostar: Vrtići na jesen u punom kapacitetu?

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Završen je prvi rok upisa djece u javne mostarske vrtiće i kapaciteti su gotovo popunjeni, kao i u privatnim vrtićima.

Prvi put u Javnoj ustanovi Dječiji vrtići ostalo je slobodnih mjesta, uglavnom za poludnevni boravak.

Prethodnih godina više od 100 djece bilo je na listi čekanja, a ove tek 15-oro. I javni i privatni vrtići planiraju na jesen početi da rade u punom kapacitetu, ali problem će nastati ako trenutne epidemiološke mjere ostanu na snazi.

Javni vrtići u Mostaru na jesen planiraju početi raditi u punom kapacitetu.Međutim, već sad strahuju što ih čeka ukoliko epidemiološke mjere zbog koronavirusa ostanu nepromijenjene. Ravnateljica vrtića ističe kako je najveći problem prostorni kapacitet.

U Gradskoj upravi Mostara su svjesni mogućih problema. Neke mjere se već razmatraju, jer osigurati smještaj za gotovo 800 djece u javnim vrtićima bit će golemi izazov.

''Jedna od mjera je da ćemo primiti dodatnog osoblja, ako ovako ostane, ali ne možemo s tim dodatnim osobljem pokriti ovu rigoroznu mjeru. Ondaimamo problem smještajnih kapaciteta, tamo gdje je skupina od 18, treba je razdvojiti na dva djela, kako jednu prostoriju podjeliti da se djeca ne dodiruju”, istaknuo je Božo Ćorić iz Odjela društvenih djelatnosti GU Mostar

Razmišlja se i pregovorima s poslodavcima da se roditeljima pokuša organizirati rad u različitim smjenama. Sve opcije će biti stavljene na stol, kažu u Gradskoj upravi. Neizvjesna jesen, očekuje i privatne vrtiće. Posebice zbog činjenice da su prepušteni sami sebi, premda skrbe za više djece nego javni vrtići, za 1.100.

''Sad smo se izborili jedva nekako, ne znam čak jesu li sve kolege uspjele i zadržati sve djelatnike, većina nas je uspjela preživjeti ova dva mjeseca, ali ponovno tako nesto da dodje nismo sigurni da bismo to mogli izdržati ponovo”, kazala je Ivana Brkljača iz mostarskog vrtića 'Čudesna šuma'.

Na području Mostara registrirano je 14 privatnih vrtića. S obzirom na to da već godinama nemaju institucionalnu potporu, pokrenuli su proceduru osnivanja Udruge privatnih predškolskih ustanova. U svakom slučaju, i javne i privatne vrtiće, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, očekuje neizvjesna jesen.

Kopirati
Drag cursor here to close