Iskustva roditelja

Prvi dan cirkusa: Roditelj nije dozvolio masku, škola nije znala što bi

Početak škole bio je sve, samo nije bio početak nastave
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 09. 2020. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi dan škole roditelji su nazvali prvim danom cirkusa koji nije bio ni najmanje smiješan, već stresan, posebno za najmlađe.

Djeca su bila zbunjena, poredana na šarene točkice kao figurice igre 'Čovječe ne ljuti se' čekala su ulazak u školu, tužna što ne mogu zagrliti poželjene prijatelje. A škole, slijepo sljedeći upute ministarstva, slale su učenike s nastave, bez nekog službenog pismenog obrazloženja.

''Moje dijete je danas išlo u školu bez maske. Kada sam rekao to učiteljici da neće dijete nositi masku, ona je obavijestila ravnatelja. Da bi iza toga pozvali moju suprugu da je obavijeste da dođemo po dijete jer ne može ući u školu bez maske. Pošto sam ja tu bio a ne supruga, otišao sam do ravnatelja i obavijestio me da moje dijete ne može ući u školu bez maske. Kada sam zatražio pismeno obavještenje s razlogom nemogućnosti pohađanja škole, tad je nastao 'problem'. U školi mi to nisu htjeli napisati, ali su inzistirali da dijete ne može u školu. Poslije dugotrajnog razgovora, dijete je otišlo na nastavu. Navodno da ću morati nešto potpisati da dijete ide bez maske u školu na moju odgovornost. I eto to je naše iskustvo prvog dana ovog cirkusa'', napisao je otac školarca u jednoj od roditeljskih grupa na društvenim mrežama, no ovakvih slučajeva gdje je bilo u gotovo svim školama u gradu.

Prvo druženje, pa maske i 'postrojavanje'

Drugi roditelji su pisali da sum djeca bila jako uzbuđena što će ponovno vidjeti prijatelje, ali i zbunjeni što su morali stajati razmaknuti jedni od drugih.

''Naše dijete bilo je jako uzbuđeno što počinje škola i što će ponovno vidjeti svoje prijatelje i učiteljicu. Bilo je u prvi mah zbunjeno, kao i ostala djeca, što ih ne može zagrliti i gdje će točno stati, ali je na kraju najvažnije je da je bilo u školi'', kaže nam jedna majka.


''Prvi dan škole u novoj 'normali' iznimno stresan i zbunjujuć, ne toliko za djecu koliko za roditelje. Nadam se dobrom zdravlju djece i nastavnika kako bi što duže izbjegavali nastavu na daljinu za koju nismo spremni ni u tehnološkom, ni fizičkom a ni psihičkom smislu. Upućujem apel Ministru da se iznađu sredstva za tehničku podršku roditeljima, a ostalo ćemo sami uz Božju pomoć!'', poručio je drugi roditelj, referirajući se na ministrove jučerašnje izjave, gdje je za novu školsku godinu zazivao Boga u pomoć.

''Prvi dan škole je bio jako uzbudljiv. Imala sam osjećaj da je naš stan postao nešto poput autobusnog kolodvora! Neprestano je netko išao i vraćao se iz škole, sreća pa je jedno od djece imalo taj prvi dan na platformi pa je moglo dočekati i upratiti izlazni i ulazni red svoje braće i sestre. Kada smo se oko 18 sati konačno svi sabrali, mlađa djeca su najviše bila pogodjena tim što nisu smjeli zagrliti svoje prijatelje, no srećom učinili su to poslije škole'', rekla je jedna majka.

Roditelji većinom komentiraju kako se ovakvim mjerama štiti samo od zdravog razuma.

Djecu bole noge i leđa

''Djeca se ispred škole skupila u grupice i pričaju zatim stavljaju maske idu u razmak po 1,5 metar, što sve skupa traje 10 min. Zatim idu u razred bez pauze i maske gdje sjede po dva sata ili više. Jesam ja nešto krivo skužila ili ovdje netko nekog pravi ludim. Gdje je tu razum . Tjelesno imaju u učionici ni slučajno vani jer je to sada zdravije. I kome je ovdje lako? Lako mi je za roditelje i za nastavnike, žao mi je djece. Ako ja radim s pacijentima po cijeli dan bez razmaka s maskom što će njima razmak ili što će im maske. Meni ovdje ništa nije jasno i ne vidim da itko ikog ovdje od ičeg štiti, osim od zdravog razuma. A tek toplomjeri? Imamo ih na poslu i pouzdani sigurno nisu'', napisala je majka, zdravstvena radnica u jednoj od grupa.

Drugi roditelji su se pak požalili, govoreći kako ovakva nastava loše utječe na zdravlje djece.

''Ovo je užas, dijete dolazi iz škole bole ga noge i leđa. Sjede nepomično 180 sati, nemaju ni mali ni veliki odmor i treba biti skoncentriran sve vrijeme. Djetetu treba zrak, pauza, voda, užina, druženje..'', napisao je jedan roditelj u grupi.

Dezinfekcija ili sapun

Neki roditelji su čak našli i pozitivnu stvar u početku nastave.

''Prvi dan škole nam je prošao ok, iako su mjere i preporuke pune nelogičnosti djeca i roditelji su ih ispoštovali. Pozitivna stvar koja se tiče mjera je bila ta da su djeca imala izbor hoće li dezinficirati ruke sredstvima na ulasku u školu ili mogu oprati ruke vodom i sapunom. Bili su ukupno pola sata u školi, nešto više iskustva oko svega možemo reći kada vidimo kroz naredni period kako će sve funkcionirati. Najbitnije mi je da moje dijete nije u grču i stresu otišlo u školu, a za to smo zaslužni mi roditelji'', poručio je jedan od roditelja pišući i dijeleći svoje iskustvo s drugim roditeljima.

U grupama na društvenim mrežama, koje broje i preko 500 članova, jedna majka upitala je ostale roditelje, hoće li se boriti za svoju djecu.

''Pitam vas sve, jeste li spremni za borbu ili mlatimo praznu slamu kukajući jedni drugima'', upitala je ova majka, na što je dobila nekolicinu odgovora ljutitih roditelja, koji su, kako pišu, ''spremni na sve''.

Kopirati
Drag cursor here to close