Još da zabrane i govoriti...

Obrazovanje u HNŽ-u: Ne može se pjevati na glazbenom?!

Koronavirus toliko je proširio strah da je čak preporučeno da djeca ne pjevaju na satima glazbene kulture
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 09. 2020. u 13:01 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca ne smiju pjevati na satima glazbene kulture, jedna je od mjera koje frustriraju ionako frustrirane roditelje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji,  a djecu pretvara u površne primatelje nedovoljnog i skraćenog znanja.

Među roditeljima se šuškalo da je ministar obrazovanja Rašid Hadžović izjavio kako djeca ne bi trebala pjevati na satima glazbene kulture, jer se tako širi korona virus.

Nelogičnost

''To je jedna nelogičnost, ministar je to naglasio da djeca ne mogu pjevati što je van pameti'', rekao je za Bljesak.info Slavko Lauš, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja po hrvatskom planu i programu u HNŽ-u.

Dodaje da ako su djeca udaljena i imaju razmak metar ipo, a dijete sjedi iza drugog djeteta, pa se pita zašto bi onda pjevanje bilo opasno za prijenos virusa.

''Onda ne bi smjeli ni pričati, posebno sada u ovim vremenima kada je lijepo vrijeme, učitelji koriste da budu vani s djecom, ja mislim da bi sve te manjkavosti trebalo preispitati. Jer ako je dijete udaljeno metar ipo, to nema smisla, ako treba za vrijeme glazbene kulture pa neka stave i masku, ali ne možete vi u nižim razredima izvoditi glazbenu kulturu bez pjevanja, to je nemoguće'', kazao je Lauš, dodajući da su se neke odluke zacementirale, te da bi se trebali saslušati i roditelji i nastavnici sa svojim zahtjevima koji s terena mogu dati puno bolja rješenja s kojima će biti zadovoljnija i djeca i učitelji.

''Sigurnost je najvažnija, ali mi ćemo naći bolji modul da i djeca i roditelji budu sigurni'', dodaje Lauš.

Da nam zabrane i pričati?

Damir Bunoza, profesor glazbene kulture u Mostaru rekao je kako nije čuo za ovu odluku, ali da je besmislena i sama pomisao na to.

''To je kao kada bi na tjelesnoj kulturi zabranili trčanje ili na matematici zbrajanje. Još nam samo trebaju zabraniti govoriti i da pišemo ono što mislimo, da vidimo hoće li tako virus nestati'', rekao je kroz šalu Bunoza dodajući da su ovakve odluke zaista prestroge.

Roditelji već danima prosvjeduju zbog mjera koje su donesene u školama, ali ovakva mjera je kažu totalno besmislena.

''Nevjerojatno je da se uz sav stres koje su nelogične mjere proizvele kod djece brani i pjevanje na satu glazbenog. Mogu onda tako zabraniti i likovno jer bi mogli načuti da se korona krije u kistovima. Jedno tako glupo je onda što djeca na engleskom u glas ponavljaju nove riječi ili što uopće pričaju u razred'', rekao nam je otac jednog osnovca, istaknuvši da je iritantno da se oni koji su donijeli mjere skrivaju u ministarskim rupama a da učitelji bojeći se kazni ne žele stati uz roditelje iako su i sami protiv ovih mjera.

Svjetska istraživanja

Podsjetimo, BBC je nedavno prenio novo znanstveno istraživanje u kojem se kaže da pjevanje ne proizvodi značajno više čestica aerosola od govora sličnom jačinom glasa što bi značilo da nije rizičnije za širenje koronavirusa.

Znanstvenici su utvrdili da je presudno koliko je osoba glasna, prema istraživanju koje još nije prošlo znanstvene recenzije.

Projekt "Izvedba" proučavao je količinu aerosola i kapljica koje stvaraju izvođači, a nalazi studije mogli bi imati utjecaj na predstave koje se održavaju u zatvorenim prostorima. U mnogim zemljama uvedena su stroga epidemiološka pravila za nastupe pjevača i glumaca.

Aerosoli su sićušne čestice koje se izdišu i lebde zrakom i sve je više dokaza da se koronavirus može širiti na taj način, kao i kapljicama koje padaju na površinu i potom ih se dodirne.

U istraživanju je sudjelovalo 25 profesionalnih izvođača različitog spola, dobi i etniciteta koji nastupaju u mjuziklima, operama, crkvenim zborovima, džezu i popu.

 Istraživanje su proveli znanstvenici sa sveučilišta University of Bristol.

Kopirati
Drag cursor here to close