Inicijativa nastavnika

Objavljen edukativni video za učenike o seksualnom uznemiravanju

Centar za obrazovne inicijative i Zajednica inovativnih nastavnika/ca kreirao je video edukativnog sadržaja o seksualnom uznemiravanju pod nazivom "Nisam tražila!".
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 02. 2021. u 13:57 Bljesak.info
Edukativni video o seksualnom uznemiravanju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook grupa "Nisam tražila" svakodnevno objavi desetke priča djevojaka i žena koje su pretrpjele neki od oblika seksualnog uznemiravanja ili nasilja, a istražuju se i prijave protiv profesora u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Ova tema osnažila je i ohrabrila žene da prijave, a druge da ih podrže i ohrabre.

Centar za obrazovne inicijative i Zajednica inovativnih nastavnika/ca kreirao je video edukativnog sadržaja o seksualnom uznemiravanju pod nazivom "Nisam tražila!".

Pozvali su prosvjetne radnike da sa svojim učenicima razgovaraju o ovom problemu te poručili da im upravo ovaj video bude povod za razgovor u učionici ili roditelja s djecom kod kuće, prenosi N1

"Znaš li što znače riječi seksualno uznemiravanje? To je kada ti neka osoba daje komentare o tvom izgledu, tijelu, intimnim dijelovima tijela a ti se radi toga osjećaš neugodno, postiđeno ili uplašeno. Ponekad ta druga osoba želi dirati tvoje tijelo, a ti to ne želiš. To može biti netko koga znaš, tko ti je blizak, ali može biti i neko koga ne poznaješ. Može biti stariji od tebe, tvojih godina, može biti muškarac ili žena, moćniji od tebe. Ipak, češće bude muškarac koji seksualno uznemirava djevojčice. Često će ti nuditi nešto što želiš ako dopustiš da te dodirne ili će ti prijetiti da će reći svima da si ti kriva. Ti nisi nikad kriva! Ako ti se dogodi seksualno uznemiravanje, odmah idi do svojih roditelja, nastavnika, starije osobe u koju imaš povjerenja i reci što se dogodilo. Ako ti prijateljica ispriča da se njoj dogodilo seksualno uznemiravanje, pomozi joj da se obrati za pomoć. Ako nisi sigurna da li se seksualno uznemiravanje dogodilo ili si možda pogrešno protumačila nečije ponašanje ili riječi, svakako tražite zaštitu od odraslih osoba u koje imate povjerenja, ispričaj što se dogodilo. Seksualno uznemiravanje je zabranjeno i opasno, ti nikad nisi kriva", poručuje se u videu.

Za realizaciju videa bili su zaduženi Sandra Muratović, Emina Osmanović Bašić, Mirza Ajnadžić, Goran Lizdek i Damir Bašić.

Kopirati
Drag cursor here to close