Mete zlostavljača

Sve više djece u RS-u žrtve seksualnog nasilja

Najčešće se prijavljuje nasilje u obitelji.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 02. 2021. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porast broja krivičnih djela protiv spolnog integriteta te seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta zabilježen je u Republici Srpskoj tijekom protekle godine, potvrdili su iz MUP-a RS.

"U 2020. godini evidentirano je 89 kaznenih djela protiv spolnog integriteta i krivičnog dijela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, a u 2019. godini evidentirana su 74 ovakva djela", rekli su u MUP-u RS.

Registar lica

Kako navode "Nezavisne" Republika Srpska je 2018. godine dobila registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, a svrha registra je osiguravanje zaštite djece te sprječavanje lica pravosnažno osuđenih za ta kaznena djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

"U registar se upisuju i lica koja su pravosnažno osuđena za navedena krivična djela protiv spolnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnih lica, prema zakonima koji su prestali vrijediti, a podaci se mogu davati sudu, tužiteljstvu i organima unutarnjih poslova, kao i organima i organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koja u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredan kontakt s djecom ako za to postoji opravdano zanimanje", podsjetili su u MUP-u RS.

Iz Udruženja "Nova generacija", koje se bavi zaštitom ljudskih prava, prvenstveno prava djeteta, ističu da su zlostavljanje i nasilje česte teme zbog kojih se djeca obraćaju, točnije pozivaju "plavi telefon", njihovu besplatnu liniju.

Najčešće se, navode, prijavljuje nasilje u obitelji.

Plavi telefon 

"Od početka 2021. godine 'plavom telefonu  je upućeno 20 poziva koji se tiču teme zlostavljanja i nasilja, a imali smo i jednu prijavu sumnje na nasilja nad djecom. Pozivaju nas djeca koja su žrtve psihičkog i fizičkog zlostavljanja u obitelji ili su svjedoci nasilja koje se dešava između njihovih roditelja, ali i odrasle osobe koje znaju da neko dijete trpi nasilje i želi to prijaviti", govore u ovom udruženju.

Navode da su dosad primili ukupno 106 anonimnih prijava sumnji na nasilje.

Znakovi koji mogu ukazivati da je dijete žrtva zlostavljanja ovise od uzrasta djeteta, intenziteta i trajanja zlostavljanja. Djeca često neće reći da trpe nasilje, ali svojim ponašanjem mogu pokazati kako se nešto u njihovim životima promijenilo.

"Kada postoje tjelesni znakovi zlostavljanja kao što su modrice po tijelu, rane, ugrizi, opekotine, prijelomi, spolne bolesti, mnogo je lakše prepoznati da je dijete zlostavljano, ali u većini slučajeva ovakvi vidljivi znakovi ne postoje pa onda možemo donositi zaključke na osnovu njihovog ponašanja ili promjena u funkcioniranju. Mogu se javiti i intenzivni osjećaji, kao što su ljutnja, anksioznost, sram, krivica, zbunjenost, depresija", navode iz "Nove generacije".

Strah i tjeskoba

Dijete može osjećati strah od tjelesnog kontakta ili strah da bude s određenim ljudima.

"Znakovi koji još mogu ukazivati da dijete trpi nasilje su povučenost ili hiperaktivnost, noćne more, želi se konstantno dobro ponašati, pretjerano je poslušno, imaju nisko samopoštovanje. Kod seksualno zlostavljane djece moguća je i pojava seksualiziranog ponašanja odnosno može se javiti neobično zanimanje za svoje ili tuđe genitalije, korištenje prostih riječi i slično", objašnjavaju iz ovog udruženja.

 U "Novoj generaciji" ističu kako je djeci vrlo teško govoriti o svome iskustvu zlostavljanja, kao i to da se mogu bojati govoriti o detaljima zlostavljanja jer im zlostavljači prijete ili misle da će, ako nekome kažu, izdati osobu (u slučajevima kada je zlostavljač bliska osoba djetetu).

"Svaki put kada dijete govori o zlostavljanju, ono ponovo proživljava sve ono što je proživjelo i za vrijeme zlostavljanja. Zato je važno da djetetu, kada se povjeri odrasloj osobi, pokažemo da mu vjerujmo i da ga ne osuđujemo bez obzira na okolnosti. Važno je da dijete zna kako ga nitko nema pravo zlostavljati i da ono nikada nije krivo za to što se događa", navode u Udruženju "Nova generacija".

Kopirati
Drag cursor here to close