Čekanje

Ministar pogriješio adresu: Vrtići ostali bez odgovora

I u nekoliko kasnijih navrata medijima na to pitanje nije odgovoreno, a spominjalo se, kao i za sve resore, da se radi na razmatranju mjera pomoći.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 04. 2020. u 14:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odgovor nismo dobili'', kaže vlasnica jednog privatnog vrtića iz Mostara, koji više od mjesec dana čekaju u sandučićima pismo barem s jedne od nekoliko adresa na koje su se obratili.

''Odgovor nismo dobili niti od jedne institucije. Nismo dobili nikakvu odluku o produženju mjera osim one koja je rečena u medijima'', kaže za Bljesak.info vlasnica vrtića, koji je, kao i svi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, 12. ožujka od Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a obavijest o odluci Kriznog stožera kojom se zabranjuje rad predškolskih ustanova na 15 dana.

Ministar o općinama

Pet dana poslije obavijesti, 17. ožujka obratili su se nadležnom ministarstvu.

''Zatražili smo pomoć u vidu davanja smjernica kako da postupamo i opstanemo u periodu koji slijedi. Prvi dopis je poslan s namjerom uspostavljanja dijaloga. Budući da nismo dobili odgovor, dopis smo poslali ostalim institucijama koje smo smatrali relevantnima kao i organizacijama koje djeluju na području Federacije, a bave se odgojno-obrazovnim sektorom. Potom smo 7. travnja uputili dopis Vladi županije s konkretnim zahtjevima, međutim ni na taj dopis nismo dobili odgovor'', navela je.

No, iz županijske vlade, odnosno iz Kriznog stožera na upite o vrtićima poručeno je s obraćanja javnosti 2. travnja kako na njega nije odgovoreno. I u nekoliko kasnijih navrata medijima na to pitanje nije odgovoreno, a spominjalo se, kao i za sve resore, da se radi na razmatranju mjera pomoći.

O vrtićima je za Bljesak.info govorio Rašid Hadžović ministar obrazovanja, znanosti i sporta HNŽ-a, ali to nije zadovoljilo vlasnike privatnih ustanova.

''Kad su u pitanju vrtići, koji su na samom početku pandemije uputili pismo u kojem traže pomoć oko financiranja, ministar je kazao kako su njihovi osnivači općine te da oni i spadaju pod njihovu ingerenciju, ali će se i njima, kroz odluke Vlade FBiH, pomoći da se ublaže štete koje su nastale ovom situacijom'', rekao je Hadžović.

Vlasnici mu zamjeraju što je, osim što opet nisu dobili odgovore, pogriješio govoreći o nadležnosti.

Prava roditelja

''Izjava ministra Hadžovića u kojoj se poziva na dopis vrtića i tvrdi da su vrtićima osnivači općine te da su isti pod općinskom ingerencijom, nas je u najmanju ruku iznenadila. Iznenađujuće je da ministar obrazovanja nije upoznat s člankom 7. Zakona o predškolskom obrazovanju u dijelu Osnivanje dječjeg vrtića prema kojem vrtić može osnovati općina, ali i druge domaće pravne i fizičke osobe, a svima je nadležno županijsko ministarstvo obrazovanja. Nadalje, ako je ministar našao vremena i pročitao dopis jasno je da je dopis upućen od strane predstavnika vrtića kojima su osnivači fizička i pravna lica, a ne općine'', kaže vlasnica vrtića.

Podsjećamo, u spomenutom pismu kojeg su privatni vrtići uputili ministarstvu, stoji kako su njihove ustanove su samoodržive, bez značajne dobiti što ih čini ''nespremnima da se nose s ovakvim nepredviđenim situacijama''.

''Pravo svakog roditelja je izabrati vrtić za svoje dijete, neovisno o njegovu osnivaču, ali na žalost ne i mogućnost da se sredstva iz njegova poreza, određena za predškolstvo, usmjere u ustanovu koju pohađa njegovo dijete. Smatramo kako je u ovom trenutku nekorektno opteretiti roditelje da pokriju troškove nerada vrtića kako bi isti mogli nastaviti s radom'', stoji, između ostalog, u pismu.

U njemu upozoravaju da ''uviđaju da su mjere uglavnom usmjerene na obrtnike, stare i tradicionalne zanate, prijevoz putnika i sl.''.

''Naša će dugovanja za doprinose i ostale obveze rasti pri čemu nećemo iznaći načina da izvršimo obaveze. Stoga vas molimo da nam kao nadležna institucija pomognete da pronađemo neko rješenje, u protivnom ćemo se naći u situaciji da će 1356 djece ostati bez mogućnosti nastavka pohađanja odabrane predškolske ustanove, a naši bi se djelatnici( 133 djelatnika) lako mogli naći u statistici nezaposlenih'', naveli su u pismu na koje nikad nisu dobili odgovor.

Kopirati
Drag cursor here to close