Intera

Hercegovački smiljari obučeni za korištenje CityOS Gro uređaja

Uređaji omogućuju jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta, na pametnim telefonima i računalima, putem web aplikacije
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 10. 2018. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Obuka uzgajivača smilja u Interi

Uzgajivači smilja iz Hercegovine obučeni su za korištenje CityOS Gro, pametnih uređaja koji će ubuduće pomoći prilikom uzgoja te ljekovite biljke, priopćeno je iz Intere.

Naime, prošle godine INTERA Tehnološki Park započeo je implementaciju projekta  AgroTECH u okviru USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, financiranog podrškom američkog i švedskog naroda, kroz koji želi omogućiti primjenu suvremenih tehnologija u poljoprivrednom sektoru s posebnim naglaskom na uzgoj smilja.

Upravo s ovim ciljem krajem ljeta ove godine javnim pozivom i selekcijskim procesom izabrano je deset različitih uzgajivača iz različitih dijelova Hercegovine, poput Čapljine, Ljubuškog, Gruda, Stoca, Ljubinja, Blagaja i drugih kojima će se u sljedećem razdoblju donirati CityOS Gro uređaji.

Uređaji, koji su razvijeni u suradnji sa stručnjacima iz CityOS fondacije, omogućuju jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta, na pametnim telefonima i računalima, putem web aplikacije. Kako bi uzgajivači znali koristiti uređaje na pravi način, tijekom vikenda održana je radionica kojoj su prisustvovali izabrani uzgajivači. Njih je Faris Seferagić, suosnivač startup poduzeća META5, upoznao sa svim mogućnostima uređaja predstavljajući najbolji način za korištenje prilikom uzgoja smilja.

Nakon dodatne prilagodbe i razvoja uređaja, INTERA Tehnološki Park će iste donirati uzgajivačima koji će ih postaviti u vlastite staklenike. Time će se omogućiti praćenje bilo koje kombinacije okolišnih faktora poput vlažnosti tla, temperature i vlage u zraku što će u konačnici doprinijeti ostvarenju boljih rezultata uzgajivača, priopćeno je iz Intere.

Kopirati
Drag cursor here to close