Pregovori

Mostar: Dva koraka do cilja

Marić, koji je bio domaćin današnjeg sastanka, navodi kako se ta dva prijedloga međusobno ne razlikuju previše.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2018. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije bilo mnogo optimizma prije današnjeg sastanka, no još jednom učinjen je značajan korak'', rekao je nakon sastanka političkih stranaka o postizanju dogovora za izbore u Mostaru Salem Marić, čelnik Mostarske SDA.

Rekao je kako taj korak podrazumijeva da su dvije najjače stranke u Hercegovini donijele dva prijedloga političkog sporazuma. Jedan korak definira održavanje lokalnih izbora u Mostaru, a drugi dio služi kao uputa narednom sazivu domaćih vlasti, na koji način regulirati pitanje izmjena Statuta Grada Mostara.

Marić, koji je bio domaćin današnjeg sastanka, navodi kako se ta dva prijedloga međusobno ne razlikuju previše.

Čelnik mostarskog HDZ-a BiH Damir Džeba, kaže kako se dva prijedloga političkog sporazuma u ključnim detaljima i ne razlikuju.

Foto: Bljesak.info / Sastanak devet parlamentarnih stranaka o provedbi odluke Ustavnoga suda o izborima u Mostaru

''Razlikuju se u načinu uključenja OHR-a. Za većinu stranaka, predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, Ured visokog predstavnika dovoljno je uključen i kroz monitoring. Organizaciju lokalne vlasti treba prepustiti lokalnim političkim predstavnicima'', rekao je Džeba.

Današnjem sastanku nisu nazočili predstavnici HDZ-a 1990, SNSD-a i SDS-a, a domaćin sljedećem sastanku bit će HDZ BiH.

Foto: Bljesak.info / Sastanak devet parlamentarnih stranaka o provedbi odluke Ustavnoga suda o izborima u Mostaru

Izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Grad Mostar, a koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, tražio je Ustavni sud BiH.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća. 

Posljednji saziv Gradskog vijeća Mostara raspušten je 2012. godine, a u međuvremenu nije postignut stranački dogovor o ovom pitanju. 

Aktualni pregovori o izmjenama Statuta Grada Mostara počeli su u veljači 2018. godine. Na dosadašnjim sastancima došlo se do načelnog dogovora o dva prihvatljiva modela biranja vijećnika u Gradsko vijeće kroz šest izbornih jedinica, kao i pitanja birača iz Centralne zone. 

Problem je nastao kad su na dnevni red došle izmjene Statuta Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close