Dva modela

Bešlić o izborima u Mostaru: Ostaje nam da čekamo

Na sastanku stranaka o izborima u Mostaru, održanom u travnju 2018., dogovorena su dva modela biranja vijećnika u Gradsko vijeće iz šest izbornih jedinica.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2018. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govoreći oko dogovora za izbore u Mostaru, gradonačelnik Ljubo Bešlić za N1, naglašava kako su došli do rješenja, te da postoje dva modela.

'' Obadva principa daju ravnopravnu zastupljenost, na taj način bi se dalo rješenje za odluku Ustavnog suda. Ja vjerujem da će Mostarci na narednim izborima glasati, bošnjačke stranke sada žele neku priču nastaviti oko Statuta. Pitanje je o dva modela, sve stranke su rekle da su bilo koji od dva modela prihvatljivi. Izbori se ne mogu održati dok se ne promijeni Izborni zakon. Ostaje da čekamo kada će se Izborni zakon promijeniti'', rekao je Bešlić.


Gradonačelnik Mostara ponovio je da Hrvati kao i drugi narodi u BiH, trebaju birati svoje predstavnike. Rekao je da poruke iz Sarajeva nisu dobronamjerne.

''Osobno mislim da u zadnje vrijeme definitivno Hrvati sve više dobivaju supporta iz svijeta, da svaki narod treba birati svoje predstavnike. Ono što uistinu žalosti je da to političko Sarajevo ne želi, da ne želi razumjeti. Definitivno poruke koje se šalju, one nisu ni dobronamjerne ni stabilizirajuće. Uvijek ima sila akcije i sila reakcije. To nije dobro, apeliram na političke zvaničnike da se održe izbori'', poručio je prvi čovjek Mostara.

Podsjećamo, na sastanku stranaka o izborima u Mostaru, održanom u travnju 2018.,  dogovorena su dva modela biranja vijećnika u Gradsko vijeće iz šest izbornih jedinica.

Naime, kako je potvrđeno medijima nakon sastanka, definirano je pitanje birača iz središnje gradske zone pa bi oni trebali glasovati prema pripadnosti mjesnim zajednicama - Jugozapad i Stari grad. O njihovom biračkom mjestu odluku će donijeti Središnje izborno povjerenstvo BiH uz suglasnost s gradskim izbornim povjerenstvom.

Damir Džeba, čelnik mostarskog HDZ-a BiH rekao je tada kako je ohrabrujuće što su stranke došle do izračuna prema broju birača koje su dobili od Središnjeg izbornog povjerenstva. ''Matematike su jasne. Došli smo do dva modela. Vrlo brzo smo došli do napretka jer smo samo razgovarali samo o presudi Ustavnog suda'', rekao je Džeba i dodao kako će se na sljedećim sastancima vidjeti stavovi oko preostalih nesuglasica.







Kopirati
Drag cursor here to close