Promoviraju cijepljenje

U ŽZH cijepljeno više od 3.000 osoba

Zapadnohercegovačka županija ukinula je prije par dana policijski sat, a prema posljednjem izvješću, nisu imali novozaraženih osoba.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2021. u 11:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zapadnohercegovačkoj županiji do sad je cijepljena 3.101 osoba, a u toj županiji danas očekuju oko 1.200 novih doza Pfizer cjepiva, potvrdila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić, istaknuvši kako su snimili i videospot koji promovira imunizaciju.

Navela je kako su u ZHŽ-u građani cijepljeni Pfizerom, AstraZenecom, Sinovacom i Sinopharmom te da je od ukupnog broja cijepljenih njih 2.643 cijepljeno jednom dozom, a 458 s dvije doze.

"Očekujemo da će danas doći oko 1.200 novih doza Pfizer cjepiva. Isto tako, saznali smo da su nove doze AstraZenece stigle u Bosnu i Hercegovinu i uskoro bi trebale doći i do našeg zavoda", kazala je Jurić.

Dodala je kako cijepe najugroženije, a među njima su zdravstveni djelatnici, osobe koje rade u staračkim domovima i koje brinu o starijim i iznemoglim osobama, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima, novinari i osobe koje rade među većim masama ljudi.

Jurić je otkrila i sljedeće korake u kojima će Zavod za javno zdravstvo poticati stanovništvo na cijepljenje i ukazivati na prednosti.

"Sljedeći plan nam je promocija imunizacije jer nam stižu veće količine cjepiva u narednim tjednima. Uradili smo zbog toga prvi videospot promocije imunizacije u Bosni i Hercegovini.

Sljedeći cilj nam je da se, prema planu imunizacije, osiguraju mjesta kao što su sportske dvorane, u kojima bi bili punktovi za okupljanje većeg broja ljudi. To je na sebe preuzelo županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, a Zavod nastavlja s promocijom imunizacije", ustvrdila je Jurić.

Kada je riječ o strahu i nepovjerenju koje je kod stanovništva prisutno po pitanju cjepiva, Jurić naglašava kako mjesta za zabrinutost ne treba biti.

"Postoje mnoge nedoumice glede cjepiva. Zbog toga je najbolje razgovarati s liječnikom koji vas cijepi. Njemu je potrebno reći od kojih kroničnih oboljenja bolujete, jeste li imali nekakve prethodne alergijske reakcije.

Onda će vas on savjetovati u skladu s time što ste mu naveli. Naravno da postoji rizik od određenih nuspojava, a jedno od takvih cjepiva je AstraZeneca koje se ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa zgrušavanjem, niskom dozom trombocita, ženama koje koriste kontracepcijske pilule i pušačima", zaključila je Jurić te još jednom podsjetila kako je cijepljenje put prema rješenju pandemije koronavirusa.

Inače, Zapadnohercegovačka županija ukinula je prije par dana policijski sat, a prema posljednjem izvješću, nisu imali novozaraženih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close