Sebija Izetbegović

Stiže još 150 tisuća testova u Federaciju

Naglasila je kako sada mnogi dobro čuju ono što govore zdravstveni radnici i nadležni.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 03. 2020. u 09:34 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kazala je za BHRT kako se u sljedećih sedam dana očekuje oko 150 tisuća primjeraka testova za otkrivanje koronavirusa za FBiH.

Navela je kako će se i dalje testirati osobe za koje nadležni epidemiolozi smatraju da je potrebno da to urade.

''Ima dovoljno testova, danas ćemo dobiti još tisuću i pol. Testirali smo sve one za koje postoji indicija da imaju koronavirus. Bokirala sam još 150 tisuća testova za FBiH kojoi će doći u sljedećih sedam dana'', rekla je.

Naglasila je kako sada mnogi dobro čuju ono što govore zdravstveni radnici i nadležni.

''Apel je došao na metu ljudi koji nisu shvatali ozbiljno. Vidite šta se desilo u Italiji i Španjolskoj. Za sada mogu reći da s ponosom odolijevamo ovom virusu'', rekla je Izetbegović te potvrdila da će prostorije Građevinskog fakulteta za smještaj pacijenata zaraženih koronavirusom biti spremene već sutra.

Video: Sebija Izetbegović apeluje na zatvaranje granica što prije


''premanjem novih protstora za smjestaj zaraženih samo prikazuje koliko smo mi ozbiljni i koliko o tome razmišljamo. Smatramo da treba uraditi pripreme za teži scenarij za koji se nadam da se neće desiti. Kapacitet Građevinskog fakulteta bit će oko 200 kreveta. On bi bio za pacijente koji imaju srednje tešku kliničku sliku i koji samo trebaju kisik. Jedan od najopsanijih scenarija i po zdravstvo i po sustav bio bi ulazak koronavirusa na klinički centar, tj . u bolnice'', kazala je.

Izetbegović je zamolila sve građane koji nemaju potrebu da dolaze u bolnicu da to ne rade već da se obrate lokalnim Domovima zdravlja.

''Ulazak koronavirusa u Klinički centar bio bi najopasniji scenarij, bili bi ugroženi ležeći pacijenti. Apel građanima da budu strpljivi, da budu u samoizolaciji, da se ne kreću u bolničke ustanove bez prijeke potrebe'', navela je.

Kopirati
Drag cursor here to close