Sigurnost

Sebija Izetbegović pozvala vladajuće da zatvore granicu BiH

Izetbegović je pozvala građane Bosne i Hercegovine da zbog svoje zdravstvene sigurnosti, ali i sigurnosti drugih budu odgovorni i postuju propisane mjere.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2020. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović je za portal Klix.ba kazala kako poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara BiH da zatvore državnu granicu zbog pandemije koronavirusa.

"Bosna i Hercegovina još uvijek ima vremena da adekvatno reagira na pandemiju koronavirusa i izbjegne stanje u kojem su se našle zemlje poput Italije. Tim povodom pozivam na članove Predsjedništva BiH i Vijeće ministara BiH da postignu dogovore i zatvore državnu granicu u interesu svih građana Bosne i Hercegovine“, rekla je Izetbegović.

Ona je istaknula da će, ukoliko izostane adekvatna reakcija državnih organa, već sredinom travnja zbog vjerskih praznika, odnosno katoličkog Uskrsa, mnogi ljudi iz najpogođenijih zemalja koronavirusom doći u Bosnu i Hercegovinu, a što će predstavljati ozbiljnu zdravstvenu prijetnju našoj zemlji.

''Mjesta panici nema, ali situacije je ozbiljna. Dovoljno je samo pogledati što se digađa u Italiji u kojoj je zdravstveni sustav mnogo napredniji i skuplji od bosanskohercegovačkog. Zdravstvene ustanove u BiH neće se moći nositi s takvim pojavama“, kazala je Izetbegović.

Zaključila je riječima da je izbijanje koronavirusa pokazalo sve slabosti zdravstvenog sustava koji se pod hitno mora reformirati.

Izetbegović je pozvala građane Bosne i Hercegovine da zbog svoje zdravstvene sigurnosti, ali i sigurnosti drugih budu odgovorni i postuju propisane mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close