Ne, ne, ne

Sedam najgorih stvari koje možete učiniti prije vježbanja

U svakom slučaju, uz odgovarajuću rutinu vaše će tijelo moći funkcionirati na višoj razini te vas odvesti bliže cilju koji ste si zacrtali.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2021. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navike koje prethode treningu mogu dovesti do loših ili do izuzetnih rezultata i vi ste jedini koji možete odrediti kamo će vas trening odvesti.

To može biti vrlo jednostavno, primjerice da izbjegavate pijenje kave ili da nosite odgovarajuću odjeću.

U svakom slučaju, uz odgovarajuću rutinu vaše će tijelo moći funkcionirati na višoj razini te vas odvesti bliže cilju koji ste si zacrtali.


1. Nemojte vježbati s praznim želucem

Neki ljudi provode takozvani cardio post, što znači da izvode kardio vježbe na prazan želudac. Teorija iza toga kaže da će tijelo koristiti masne naslage kao energiju, što će pospješiti mršavljenje.

Ipak, ako niste ništa jeli nekoliko sati prije treninga, vaše tijelo može početi koristiti proteine kao gorivo, a to znači da ćete imati manje proteina na raspolaganju za izgradnju i obnavljanje mišića, prenosi Živim.hr.

Osim toga, ako se usredotočite na to da masne naslage koristite kao glavni izvor energije, to ne znači da će vaše tijelo trošiti više kalorija.

2. Nemojte piti previše vode prije treninga

Važno je biti dobro hidriran prije tjelovježbe, no nemojte piti previše vode jer će tada vaše tijelo pokušati dovesti u ravnotežu razinu soli. Stanice mogu nabubriti te možete doživjeti simptome poput vrtoglavice, boli ili čak i povraćanja.

Najbolje je piti vodu 1 do 2 sata prije treninga (4,5 do 6 dl), a 15 minuta prije početka treninga popijte oko 2 do 3 dl vode. Možda ćete trebati popiti nešto više ako se jače znojite ili ako su jako visoke temperature.

3. Ne drijemajte predugo

U redu je malo odrijemati prije treninga, no samo ako drijemanje nije duže od 30 minuta. To se smatra okrepljujućim drijemežom koji može povećati i fokusirati vašu energiju. Duže drijemanje može imati posve suprotan učinak te vas učiniti letargičnim i umornijim nego što ste bili prije drijemanja.

4. Nemojte se odijevati predebelo niti pretanko

Čak i ako vježbate u najhladnijem danu u godini ne biste smjeli na sebe staviti previše slojeva odjeće jer se možete prezagrijati i početi prekomjerno znojiti. A ako vas onda propuše hladan vjetar, znoj će brzo ispariti i počet ćete se smrzavati. Za vrućih dana odaberite tkanine koje koži omogućuju disanje.

Odaberite udobnu odjeću koja će vam osigurati osjećaj svježine i dati vam slobodu pokreta. Također, prednost dajte pamučnim majicama i hlačicama jer one najbolje upijaju znoj.

5. Nemojte raditi statičke vježbe istezanja

Statičko istezanje može umanjiti vašu izvedbu, odnosno imati negativan utjecaj na brzinu trčanja ili na vrijeme reakcije.

Osim toga, ako se tijelo nije zagrijalo prije treninga, to može uzrokovati povrede mišića. To ne znači da morate posve zaboraviti na statičke vježbe istezanja, već ih radije napravite nakon treninga jer ćete tada imati puno više koristi od njih.

6. Ne započinjite trening ako se niste odmorili

Dani odmora su važni za tijelo kako bi se ono moglo oporaviti i obnoviti. To je važan dio vašeg rasporeda tjelovježbe neovisno o izboru sporta i vašoj razini forme. Preskočite li dane odmora, to može dovesti do sindroma sagorijevanja i preiscrpljenosti.

Odmor će vašim mišićima dati priliku da se oporave i izgrade te će spriječiti zamor. Bolje ćete spavati, rizik od ozljeda će biti smanjen, a vaša izvedba će se poboljšati.

7. Nemojte piti kavu

Kofein je najčešći sastojak u suplementima za prije treninga. Može biti koristan zato što pruža energiju koja će vam omogućiti da vježbate više, a može poboljšati i vašu motivaciju i fokusiranost, no ne zadugo.

Unos prevelike količine kofeina može uzrokovati kontrakcije u debelom crijevu i potaknuti vas na pražnjenje usred treninga.

No sjedenje na zahodu umjesto vježbanja nije jedina nuspojava previše kofeina. Možete osjetiti i uznemirenost, imati nesanicu, ubrzan ili na drugi način nenormalan puls, tjeskobnost, žgaravicu i povišen krvni tlak.

Kopirati
Drag cursor here to close