''Trk u šetnju'' :)

Je li hodanje stvarno vježbanje?

Ako možete hodati brzinom od 4 do 6 kilometara na sat, pola sata do sat na dan, tada hodanje ima učinka na zdravlje
Lifestyle / Zdravlje | 27. 06. 2019. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudsko tijelo treba pokret kako bi bilo funkcionalno i zdravo. Hodanje je lagan i besplatan način rekreacije, no je li dovoljno da bismo ga mogli smatrati tjelovježbom koja sa sobom nosi sve dobrobiti za psihičko i fizičko zdravlje.  

"Naravno da je bolje, nego sjediti, ali kako bismo izvukli maksimum iz hodanja trebamo ga kombinirati s aerobnim vježbama (trčanjem, bicikliranjem i plivanjem) te s vježbama snage. Samo hodanje jednostavno nije dovoljno za većinu ljudi. To ne znači da nije dobro za zdravlje, već samo da nije dovoljno"; objašnjava Jackson Fyfe, znanstvenik iz područja sporta za portal Inverse.com.

"Ako možete hodati brzinom od 4 do 6 kilometara na sat, pola sata do sat na dan, tada hodanje ima učinka na zdravlje - prevenira kronične bolesti i smanjuje rizik od ozljeda kod bavljenja drugim sportovima", dodaje biokemčar Kevin Netto.

Profesor Tim Olds iz Australije čije je područje djelovanja vezano za zdravlje upozorava da je premalo hodati samo pola sata dnevno. Ljudi su nekada hodali 4 do 6 sati svaki dan.

Kako bismo za 20 posto smanjili rizik od prerane smrti trebali bismo hodati barem 56 minuta dnevno ili trčati 16 minuta, kaže Olds a prenosi Metroportal, navodeći rezultate istraživanja porvedenog u Australiji.

Kopirati
Drag cursor here to close