Zadovoljna direktorica

Sebija uzela Fikreteove respiratore

UKC Sarajevo dostavio je iskazane potrebe Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo za 30 komada invazivnih respiratora ACM812A.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2021. u 09:53 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trideset respiratora koje je iz Kine za Vladu Federacije BiH uvezlo poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice raspoređeno je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za Bljesak.info iz Federalne uprave civilne zaštite.

''UKC Sarajevo dostavio je iskazane potrebe Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo za 30 komada invazivnih respiratora ACM812A, te je i raspodjela izvršena u skladu s iskazanim potrebama'', kazali su.

Tko je prihvatio respiratore?

Federalna uprava civilne zaštite tijekom prošle godine uputila je akt Kantonalnim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za Kliničke centre i bolnice s područja svojih Kantona.

Nakon što su Kantonalna ministarstva zdravstva iskazala potrebe Federalni stožer civilne zaštite donio je zaključke kojim se raspoređuju nabavljeni invazivni respiratori u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH.

''Raspodjela je izvršena u skladu sa zahtjevima zdravstvenih ustanova, te u skladu s tim do pisanja ovog odgovora za ukupno 95 medicinskih uređaja izvršeni su poslovi instalacije, servisa prilikom puštanja u rad, puštanje u rad, obuka osoblja i zakonska verifikacija'', kazali su.

Pored UKC Sarajevo, respiratore su uzeli Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, UKC Tuzla, Opća bolnica Gračanica, Opća bolnica Konjic, Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić Nova Bila, Bolnica Travnik, Kantonalna bolnica Goražde, Županijska bolnica Orašje i Opća bolnica Sanski Most.

Sveučilišna bolnica u Mostaru već dva puta se izjasnila da ne želi spomenute respiratore.

Proces dalje od javnosti

''Svi naši liječnici intenzivisti su potpisali izjavu kako ne žele raditi s tim respiratorima jer ne mogu pomoći pacijentima i mogu samo dodatno ugroziti zdravlje ljudi. Govorimo o pacijentima čije je zdravstveno stanje iznimno teško i respiratori koje nam nudi Civilna zaštita Federacije BiH mogu samo pogoršati stanje pacijenta, a ne pomoći mu'', kazali su iz SKB-a Mostar u studenom 2020., a da se nisu predomislili potvrdili su nedavno u izjavi za Bljesak.info

Verifikacija respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija 'Srebrena malina' uspješno je okončana krajem veljače, respiratori su raspodijeljeni i sigurni za upotrebu, potvrđeno je tada za agenciju Patria iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koja je i nabavila 100 respiratora.

Agencija navodi kako je proces verifikacije okončan podalje od javnosti. Kompletan posao uradila je firma Verlab s kojom je potpisan ugovor. Dan nakon potpisanog ugovora posao zakonske verifikacije je počeo. ''Bilo je mnogo posla, ali na radost mog tima i Uprave sve je riješeno. Početkom februara Federalna uprava civilne zaštite okončala je postupak javne nabavke i zaključila ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije. Sada mogu reći da smo okončali važan posao. Istina moglo se to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi'', kazao je Enes Memić, v.d. direktora FUCZ.

Ponosan doček

Inače ranijim vještačenjem Tužiteljstvo BiH utvrdilo je da korištenje respiratora nije preporučljivo u jedinicama intenzivne njege.

Podsjetimo, u jeku pandemije koronavirusa u našoj zemlji Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom voća, nabavila je respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka. Krajem travnja prošle godine na sarajevskom aerodromu prvu turu od 80 respiratora ponosno je dočekao premijer FBiH Fadil Novalić riječima kako će ovom, dosada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sustav bit još jači za suočavanje s pandemijom.

Međutim, već početkom svibnja Tužiteljstvo BiH pokreće istragu o nabavci ovih respiratora, da bi krajem svibnja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor poduzeća Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Sud BiH 18. siječnja 2021. potvrdio je optužnicu u predmetu "Novalić i drugi", protiv navedene trojke kao i protiv Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

Početak suđenja u ovom slučaju započeo je 24. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close