'Srebrni' respiratori dobili dozvolu za rad

'Srebrni' respiratori dobili dozvolu za rad

Vijesti / Flash | 23. 02. 2021. u 10:48 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Verifikacija respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija 'Srebrena malina' uspješno je okončana, respiratori su raspodijeljeni i sigurni za upotrebu, potvrđeno je za agenciju Patria iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koja je i nabavila 100 respiratora.

Agencija navodi kako je proces verifikacije okončan podalje od javnosti. Kompletan posao uradila je firma Verlab s kojom je potpisan ugovor. Dan nakon potpisanog ugovora posao zakonske verifikacije je počeo.

''Bilo je mnogo posla, ali na radost mog tima i Uprave sve je riješeno. Početkom februara Federalna uprava civilne zaštite okončala je postupak javne nabavke i zaključila ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije. Sada mogu reći da smo okončali važan posao. Istina moglo se to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi'', kazao je Enes Memić, v.d. direktora FUCZ.

Proces verifikacije respiratora započeo je 12.2. u Županijskoj bolnici Orašje, a nakon toga i u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Tešnju, Gračanici, Travniku, Novoj Bili, Konjicu, Sanskom Mostu i Goraždu.

''Respiratori su verificirani i pušteni u rad. S obzirom na aktualnu situaciju u vezi pandemije koronavirusom, a i iskazanoj potrebi zdravstvenih institucija sretan sam da smo okončali ovaj proces. Usporedo s ovim poslom, smo obavljali naše redovne aktivnosti kojih je jako mnogo, a sad kad smo konačno završili i verifikaciju nastavljamo sa obavljanjem poslova iz nadležnosti ove Uprave'', poručio je Memić, ističući da je ovim dokazano da respiratori nisu neupotrebljivi i da su sigurni za upotrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close