Dobri susjedi

Kujundžić: Ljudskim resursima mostarske bolnice može zavidjeti bilo koja bolnica u Hrvatskoj

Kujundžić je naglasio kako na ljudskim resursima koje ima mostarska bolnica može zavidjeti bilo koja bolnica u Hrvatskoj.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2019. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radni sastanak vezan uz početak suradnje Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar sa Zavodom za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ) i Zavodom za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) održan je u petak, 14. lipnja, u prostorijama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 

''I dosada smo bili otvoreni, a sada smo to službeno napravili. Dakle ova bolnica je otvorena za sve one koji trebaju žurnu pomoć. Pretpostavljamo da će pomoć biti potrebna na kardiologiji, invazivnoj neurokirurgiji, polutraumi. Sve što mogu dobiti u splitskoj i dubrovačkoj bolnici sigurno mogu dobiti i kod nas'', rekao je to ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić i dodao kako je ova bolnica ovakva zahvaljujući raznim aspektima pomoći, te da je ovo samo 'mala zahvalnost na svemu onome što je Hrvatska napravila za ovu bolnicu'.

Sastanku je nazočio i Ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić, koji je istaknuo kako bolnica u Mostaru može pružiti vrhunsku uslugu kada je riječ o moždanom i srčanom udaru, politraumi, uključujući i neurokiruršku traumu, i kada je riječ o životno ugroženoj djeci gdje je potrebna pomoć unutar nekoliko minuta. Kujundžić je također naglasio kako na ljudskim resursima koje ima mostarska bolnica može zavidjeti bilo koja bolnica u Hrvatskoj.

Prisutnima se obratila i Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Podsjećamo, sukladno Memorandumu o suradnji u području zdravstva potpisanog 2011. godine između Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva, 5. lipnja 2019. godine potpisan je Sporazum i posebni Ugovor kojim su utvrđeni i način i uvjeti suradnje sa SKB Mostar u području hitnog medicinskog zbrinjavanja državljana Republike Hrvatske.

Hitno medicinsko zbrinjavanje odnosi se na državljane Republike Hrvatske s područja djelovanja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske župabnije, a kojima je zbog bolesti, stradanja ili ozljede neposredno ugrožen život, pojedini organ ili dijelovi tijela odnosno kod kojih bi u kratkom vremenu moglo doći do životne ugroženosti, a u SKB Mostar mogu biti zbrinuti unutar tzv. zlatnog sata.

Protokol prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u SKB Mostar utvrdio je Hrvatski zavod za hitnu medicinu kojim su definirane medicinske indikacije i kontraindikacije za prijevoz u mostarsku bolnicu koja će osiguravati zbrinjavanje životno ugroženih bolesnika svih dobnih skupina kroz 24 sata dnevno.

Kopirati
Drag cursor here to close