Sporazum

Hitni pacijenti iz doline Neretve zbrinjavat će se u mostarskoj bolnici

Ravnatelj mostarske bolnice naglasio je kako bolnica ima sve kapacitete te su apsolutno otvoreni pacijentima iz doline Neretve, koji su prije 1991. i gravitirali toj zdravstvenoj ustanovi.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 06. 2019. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hitni pacijenti iz doline Neretve i s područja Vrgorca, oni sa srčanim i moždanim udarom, te pacijenti s politraumom i teško bolesna djeca, ubuduće će biti medicinski zbrinjavani u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, što je u petak formalizirano potpisivanjem sporazuma o suradnji u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu.

Potpisali su ga hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar Federalnog ministarstva zdravstva BiH Vjekoslav Mandić i ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić.

"Time se i formalno rješava ono što se u stvarnosti događa. Pacijenti doline Neretve i dijelom iz Vrgorca s pravom zahtijevaju da i oni kod hitnog zbrinjavanja imaju pravo na tzv. zlatni sat.

Diljem Hrvatske bolnice su od pacijenata udaljene mahom do jedan sat, a spletom povijesnih okolnosti i granice koja tamo postoji pacijenti doline Neretve su u neravnopravnom položaju kad se radi o iznimno teškim slučajevima, politraumi, pri infarktu i moždanom udaru. Ovim sporazumom dovedeni su u ravnopravni položaj s drugim građanima Hrvatske", izjavio je ministar Kujundžić.

Suradnja u području hitne medicine između RH i BiH

U Ministarstvu zdravstva održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o suradnji u području hitne medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, te Ugovora o suradnji u području hitne medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Hitni pacijenti s tog područja, dodao je, ići će u bolnicu koja radi 24 sata, koja ima rezultate i broj postupaka koji jamče sigurnost i kvalitetu.

Federalni ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić rekao je kako je zbrinjavanje hitnih pacijenata nastavak uspješne suradnje između dvaju ministarstava čime će se dijelu hrvatskih građana povećati dostupnost zdravstvene zaštite.

Ravnatelj mostarske bolnice naglasio je kako bolnica ima sve kapacitete te su apsolutno otvoreni pacijentima iz doline Neretve, koji su prije 1991. i gravitirali toj zdravstvenoj ustanovi.

Kopirati
Drag cursor here to close