Spallanzani

I Italija na ljudima počela testirati cjepiva za covid-19

Prvi sudionik testiranja već je primio dozu cjepiva u bolnici specijaliziranoj za zarazne bolesti. Svi sudionici dobit će 700 eura za sudjelovanje.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 08. 2020. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rimska bolnica Spallanzani u ponedjeljak je počela testirati cjepiva protiv koronavirusa na ljudima. Proizvodnja bi mogla krenuti na proljeće ukoliko se test pokaže uspješnim, piše Hina.

Cjepivo će primiti 90 ljudi odabranih među tri tisuće dobrovoljaca koji su se prijavili za testiranje, prenosi slovenska agencija STA.

Prvi sudionik testiranja već je primio dozu cjepiva u bolnici specijaliziranoj za zarazne bolesti. Svi sudionici dobit će 700 eura za sudjelovanje.

„Pamet i znanost naše države rade u cilju svjetske borbe protiv covida-19“, poručio je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza, prenosi talijanska agencija Ansa.

Cjepivo je u Italiji razvila tvrtka ReiTHera sa sjedištem u Castelromanu kraj Rima, u suradnji s minhenskom tvrtkom Leukocare i briselskom Univercells.

Prema prvim istraživanjima, ono potiče razvoj antitijela i aktivnost stanica imunološkog sustava. Za razvoj cjepiva izdvojeno je osam milijuna eura.

„Zanima nas da cjepivo bude djelotvorno. Ako sve bude po rasporedu, nadamo se da će proizvodnja krenuti na proljeće“, kazao je direktor bolnice Francesco Vaia.

„Prvi volonter koji je jutros dobio cjepivo bit će četiri sata pod nadzorom tima liječnika, a potom će se vratiti kući i biti na promatranju 12 tjedana“, objasnio je Vaia, dodavši kako će iduća dva dobrovoljca cjepivo primiti u srijedu, a postepeno će ga svih 90 dobiti u iduća 24 tjedna, piše Ansa.

Druga i treća faza testiranja vjerojatno će se provesti u Latinskoj Americi gdje se virus ubrzano širi, dodao je direktor Spallanzanija.

Kopirati
Drag cursor here to close