Zima pred nama

DZ Mostar: Neće biti dovoljno cjepiva za cijepljenje svih zainteresiranih

U Domu zdravlja Mostar očekuju povećanje zahtjeva za cijepljenje protiv sezonske gripe.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 10. 2020. u 08:20 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutna epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije zadovoljavajuća. Jedna smo od najpogođenijih županija u Federaciji i prateći broj novozaraženih iz dana u dan, ne vidimo da će se to u skorije vrijeme promijeniti, istaknula je za Bljesak.info specijalizantica epidemiologije Kristina Bevanda.

Naime, u srijedu je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zabilježen rekordan broj pozitivnih na Covid-19, 101 osoba, od toga 68 iz Mostara. U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno se nalaze 34 bolesnika.

Na dramatično stanje u HNŽ-u zbog pandemije koronavirusom ranije je upozorio i ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić ističući kako su zdravstvene ustanove ostavljene da se same bore te da stanje prijeti prerasti u dramatično. Dodao je da bi, kada je zdravstveni sustav u pitanju, netko trebao poredati stvari na najvišoj razini.

"Rijetko izlazim u javnost s nekim dramatičnim apelima, ali možda je vrijeme za nešto takvo. Do 30. rujna nam je umrla 51 osoba zaražena koronom. A broj i dalje raste. Stožeri ne funkcioniraju, nema uputa, nema sustava", kazao je.

Uz povećanja broja pozitivnih na Covid otežanu situaciju mogla bi izazvati i nadolazeća sezona gripe što bi, upozorava dr. Bevanda dodatno moglo zakomplicirati svakodnevni rad liječnika s obzirom da COVID-19 i gripa imaju slične ponekad i iste simptome.

''Bilo bi idealno kada bismo mogli simultano febrilne osobe testirati ma virus influenze i SARS CoV-2 jer bi onda nadzor i liječenje bilo usmjerenije, propisivanje mjera izolacije opravdanije, smanjio bi se i apsentizam što sve u konačnici bi rezultiralo 'komotnijom' zimom pred nama, objašnjava dr. Bevanda.

Međutim, ističe, sve to prati veliki financijski trošak koje zdravstvene ustanove same nisu u mogućnosti podnijeti mada bi cost-benefit takvog načina rada u konačnici pokazao opravdanost.

Idealan period za cijepljenje protiv sezonske gripe jest druga polovica listopada. Po najavama, cjepivo bi kod nas trebalo doći početkom studenog. U Domu zdravlja Mostar očekuju povećanje zahtjeva za cijepljenje protiv sezonske gripe.

Međutim, kako su kazali za Bljesak.info broj cjepiva koji će doći u Dom zdravlja nakon raspodjele je ograničen i neće biti dovoljan za cijepljenje svih zainteresiranih pacijenata, stoga će vjerojatno građani morati sami kupovati cjepiva kao dosadašnjih godina.

Jedino je što u ovom trenutku možemo poduzeti kako bi se donekle zaštitili od infekcije koronavirusom, a i od sezonske gripe, jeste fizička udaljenost i nošenje zaštitnih maski te redovno i pravilno pranje ruka.

Inače, WHO je krajem rujna objavila kako je u 2020. uočen dramatičan pad pojavnosti gripe na južnoj hemisferi prije svega zahvaljujući epidemiološkim mjerama postavljenim radi COVID-19 te implementiranim restrikcijama. Sve mjere zaštite propisane za sprečavanje širenja SARS CoV-2  djelotvorne su i za sprečavanje širenja virusa gripe.

Ukoliko dođe do infekcije koronavirusom, objašnjava za Bljesak.info dr. Bevanda, kakva će klinička slika bolesti biti i hoće li uopće doći do bolesti nakon svake infekcije, ovisi o nekoliko čimbenika - između ostaloga, o količini virusa koju domaćin od infektivne osobe primi, kao i o prijemljivosti organizma domaćina.

''Ukoliko domaćin primi manju količinu virusa izvjesno da je da će klinička slika vjerojatno biti blaža do nepostojeća, za što nam opet služi fizička udaljenost i nošenje maski te redovno i pravilno pranje ruka. Prijemljivosti organizma domaćina uvjetovano je prethodnim postojanjima nekih kroničnih oboljenja, obrambenoj 'snazi' organizma što je imunitet te nekim riziko faktorima koji su nepromjenjivi kao što su dob, spol, etnicitet itd'', objasnila je.

Iz svega ovoga je jasno da na samo ovu zadnju stavku mi ne možemo utjecati, a na prethodno spomenute možemo - fizička udaljenost i nošenje zaštitnih maski te redovno i pravilno pranje ruka jedino je što trebamo i možemo učiniti.

Kopirati
Drag cursor here to close