Najviše u Mostaru

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji i BiH rekordan broj novozaraženih

Informacija Kriznog stožera Ministarstva zdravstva HNŽ-a
Vijesti / Flash | 14. 10. 2020. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno su 34 bolesnika, od kojih je 5 na invazivnoj i 5 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Otpušteno je 5 pacijenata, informacija je Kriznog stožera Ministarstva zdravstva HNŽ-a.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 713 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 101 i to: 68 iz Mostara, 14 iz Jablanice, 8 iz Čitluka, 8 iz Konjica, 1 iz Čapljine, 1 iz Stoca i 1 iz Prozor-Rame.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 136 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 1710 rješenja. Ukupno je izdano 6744 rješenja.

Ravnatelj SKB-a Mostar Kvesić rekao je kako su zdravstvene ustanove ostavljene da se same bore s koronavirusom te je upozorio kako stanje prijeti prerasti u dramatično.

"Znate da ja jako rijetko izlazim u javnost s nekim dramatičnim apelima, ali možda je vrijeme za nešto takvo. Do 30. rujna nam je umrla 51 osoba zaražena koronom. A broj i dalje raste", rekao je Kvesić.

Pojasnio je kako će izvanredno stanje biti kada u jednom danu bude 70 i više covid-19 pacijenata.

"Toga trenutka sve postaje upitno u smislu funkcioniranja bolnice", dodao je.

Po njegovim riječima, država ne funkcionira, a zdravstvo u BiH je ostavljeno samo sebi.

"Stožeri ne funkcioniraju, nema uputa, nema sustava. Netko bi trebao poredati stvari na najvišoj razini kada je zdravstveni sustav u pitanju, ali toga nema", pojasnio je Kvesić.

U BiH rekordnih 476 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno 476 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je novi rekord i najveći broj zaraženih u jednom danu od izbijanja epidemije u ožujku, a istodobno je prijavljeno 11 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Od utorka je u BiH testirano nešto manje od dvije i pol tisuće uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 335 osoba iz Federacije BiH te kod 141 iz Republike Srpske.

Veća gradska središta i daje su najveća žarišta zaraze pa je tako u Sarajevu potvrđen 81 novi slučaj dok ih je u Banjoj Luci 72.

Prema podacima koje je tijekom dana objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika prošli tjedan je znatno povećan u usporedbi sa stanjem početkom mjeseca.

Ta je brojka u razdoblju od 5. do 11. listopada bila 67 dok je tjedan prije toga bila 41. Trenutačni broj aktivnih dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom na 100 tisuća stanovnika u BiH je 188,5.

Kopirati
Drag cursor here to close