''To tražite u vašoj zemlji''

Cijepljeni u Hrvatskoj i Srbiji neće dobiti 'Covid putovnicu'

Građani iz BiH koji su se cijepili u Hrvatskoj ili Srbiji neće dobiti Covid digitalne potvrde. To pravo može im osigurati samo BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 06. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobe koje nemaju obvezno zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj, ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu u Hrvatskoj", kazali su za Bljesak.info iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske na upit hoće li bh. državljani cijepljeni u Hrvatskoj obiti potvrdu.

Sve ostale informacije, naveli su, možete pronaći na stranici Covid putovnica.

Naime, kao što je već poznato građani BiH masovno su odlazili na cijepljenje u Srbiju i Republiku Hrvatsku nakon što su te zemlje dozvolile imunizaciju i bez prijave, ili u slučaju RH, s osobnim identifikacijskim brojem (OIB).

Svi oni koji su se cijepili u Hrvatskoj, dobili su interni dokument na kojem je navedeno o kojoj dozi i vrsti cjepiva je riječ, no to nije službeni certifikat koji će se moći koristiti u buduće, te je, kako saznajemo, sad izgledno da certifikat neće ni dobiti. Za one koji su cjepivo primili u susjednoj Srbiji, situacija je ovakva.

"Strani državljani bez prebivališta prilikom cijepljenja su dobili potvrdu o cijepljenju, molimo Vas da se s tom potvrdom obratite referentnoj ustanovi u Vašoj državi", stoji u odgovoru portalu Buka iz Ureda za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije na upit hoće li bh. državljani dobivati Covid putovnice, ili digitalne zelene certifikate u Republici Srbiji.

Podsjetimo, zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić rekao je za "Glas Srpske" da ne može precizirati datum, ali da bi izdavanje ovih certifikata u BiH moglo početi najkasnije do kraja srpnja.

"To zavisi i od procesa imunizacije, koji ne teče u BiH kao u nekim drugim državama u Europi. Od brzine cijepljenja zavisi stvaranje baze, da bismo imali konkretnije činjenice i da bismo lakše proveli izdavanje ovog certifikata. Vjerujem da će i sam proces imunizacije biti ubrzan i da će svi građani moći slobodno putovati", rekao je Ilić.

On dodaje da se ovom pitanju pristupilo ozbiljno, jer će ovaj dokument biti važna osnova za dalji tok otvaranja država, putovanja i gospodarstvo u narednom razdoblju.

Što se tiče same Republike Hrvatske, ona je 1. lipnja krenula u izdavanje digitalnih zelenih potvrda, u javnosti poznatijih kao covid-putovnice o čemu smo pisali, kao i uvjetima ulaska u samu državu.

Kopirati
Drag cursor here to close