Olakšavanje kretanja

Hrvatska krenula s izdavanjem COVID putovnica

U Hrvatskoj od danas možete izvaditi EU digitalnu covid potvrdu, odnosno tzv. covid putovnicu
Lifestyle / Flash | 01. 06. 2021. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od utorka, 1. lipnja u Hrvatskoj se izdaju covid-putovnice.

Odluku o početku izdavanja digitalnih zelenih potvrda, u javnosti poznatijih kao covid-putovnice, donijela je jučer vlada na telefonskoj sjednici.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, covid-putovnice moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite koje se donose sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva. Potvrdu možete zatražiti online putem portala eGrađani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Neovisno o verziji, potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Kako su novinari Indexa jutros provjerili, i s jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze možete izvaditi potvrdu, no to ne znači da ćete moći ući u željenu zemlju EU budući da većina zemalja kao uvjet ima dvije doze cjepiva (i određeni protok vremena nakon primitka dvije doze).

Da biste u sustavu eGrađani došli do covid-putovnice, prvo je potrebno podnijeti zahtjev. To ćete učiniti tako da unesete svoj OIB i adresu e-pošte na koju će stići potvrda.

Zatim se kreira zahtjev, a njegov status možete provjeriti u sustavu eGrađani.

Ako zadovoljavate kriterije za izdavanje covid-putovnice, ubrzo na e-mail adresu koju ste upisali stiže EU digitalna covid-potvrda.

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR koda i drugih važnih podataka.

EU digitalna covid-potvrda sadrži QR kod s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kod i provjerava digitalni potpis. Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih covid-potvrda. Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

Tko može dobiti potvrdu?

Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa. Potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka.

Osoba koja je preboljela bolest COVID-19 može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Sve odgovore na najčešća pitanja možete pronaći na stranici eudigitalnacovidpotvrda.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close