Večeras, akcija!

Ljekoviti razlozi za seks

Ako večeras i ne budete raspoloženi, dobro razmislite jer ste time odbacili najjeftiniji način da se brzo pomladite, oraspoložite i odgodite posjet liječniku.
Lifestyle / Seksualnost | 10. 04. 2019. u 19:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci tvrde kako vođenje ljubavi godi organizmu na bezbroj načina. Seks jača imunitet i održava zdravu tjelesnu težinu. A to je tek početak...

Donosimo vam popis ljekovitih razloga za seks

Seks otklanja stres

Ako je stres postao dio vaše svakodnevice, vrijeme je za češću akciju pod plahtama! Naime, vođenje ljubavi snižava krvni tlak te tako smanjuje stres. Potvrdilo je to i škotsko istraživanje u kojem su sudjelovale 24 žene i 22 muškarca. Znanstvenici su sudionike podvrgnuli stresnoj situciji tj. govorenju u javnosti. Rezultati su pokazali da su osobe koje su imale spolne odnose bolje reagirale na stres od osoba koje su apstinirale. Više seksa - manje stresa!

Ugodan prirodni antidepresiv

Seks povećava broj otkucaja srca i potiče mozak da otpušta više serotonina, hormona sreće koji je ključni antidepresiv i glavni razlog za osmijeh nakon seksa. Spolno aktivne žene rjeđe pate od depresije od neaktivnih, pokazalo je američko istraživanje.

Štiti od prehlade

Seks od jedan do dva puta u tjednu podiže razinu imunoglobulina (IgA) te povećava zaštitu od prehlade i gripe. Tako ćete imati 30 posto višu razinu IgA od apstinenata.

Seks smanjuje bol

I eto opet svemoćnog oxitocina na djelu! Ako se ste se oduvijek pitali zašto se vaša glavobolja ili simptomi pms-a poboljšavaju nakon seksa, odgovor leži u povišenoj razini ovog hormona. Njegovim izlučivanjem raste endorfin, a bol se stišava.

Od pet do sedam godina mlađi

Opsežna 10-godišnja studija pokazala je da stariji muškarci i žene s aktivnim seksualnim životom izgledaju od pet do sedam godina mlađe, kaže dr. David Weeks, klinički neuropsiholog u Edinburškoj kraljevskoj bolnici. Prednost ima seks s partnerom kojeg volite.

Bez straha od infarkta kod muškaraca

Istraživanja su pokazala da redovit seks može muškarcima spriječiti infarkt. Studija Sveučilišta Queen u Belfastu pokazala je da seks triput u tjednu može upola smanjiti rizik od srčanoga ili moždanog udara.

Čuva i žensko srce

Istraživanje u Izraelu pokazalo je da su žene koje su imale barem dva orgazma u tjednu imale i 30 posto manju vjerojatnost od bolesti srca od žena koje se nisu redovito seksale.

Priprema za provjeru vida

Seks opušta vratne mišiće te pomaže u testiranju vida. Nakon seksa opuštaju se i očni mišići. Tad možete procijeniti njihovu stvarnu sposobnost jer ne naprežete oči kao inače.

Seks sagorijeva kalorije

Trideset minuta seksanja sagorijeva više od 85 kalorija. Ako vodite ljubav dvaput tjedno, mjesečno ćete gubiti 850 kcal. Nije loše, zar ne? Seks je, uz to, izvrstan način tjelovježbe. Ako želite iskazati svoje umijeće pod plahtama, pripremite se, jer dobar seks zatijeva i fizičku i psihičku angažiranost.  Visoke razine prirodnog steroida DHEA, “hormona protiv starenja”, mogle bi biti ključ za održavanje tijela u formi. Nakon orgazma razina DHEA u krvi raste do pet puta u odnosu na normalne razine.

Kontrola mišića 

Seks je odlična vježba za mišiće dna zdjelice kod žena koji kontroliraju kontrakcije tijekom orgazma. Trudnoća i menopauza mogu ih oslabiti pa seksom umanjite rizik od inkontinencije i spuštanja maternice.

Podiže optimizam

Počnete li dan strastima, potaknut ćete dobro raspoloženje. Odrasli koji ujutro vode ljubav imaju više optimizma tijekom dana. Seks jača imunitet bolje od čaja.

Regulira hormone

Žene koje redovito imaju seksualne odnose, imaju i redovitije menstruacije. Seks pridonosi uravnoteženju razine hormona, pa i onih koji reguliraju ciklus.

Ravna bore na licu

Tijekom seksa u tijelu se znatno povećava proizvodnja estrogena, hormona koji zateže kožu i ravna manje bore na licu, a to je posebice korisno nakon menopauze. Istraživanje koje je nedavno provedeno u SAD-u pokazalo je kako žene u menopauzi koje su imale odnose barem dva puta na tjedan imaju dvostruko višu razinu estrogena od žena koje se dugo nisu seksale ili su to činile vrlo rijetko.

Seks razvija prisnost

Vođenje ljubavi i postizanje orgazma povisuje razinu oxitocina, poznatijeg pod nazivom "hormon ljubavi ". On nam pomaže da se povežemo s određenom osobom i izgradimo međusobno povjerenje. Povišena razina oxitocina je povezana i s osjećajem darežljivosti. Stoga, ako vas iznenada preplavi neopisiv osjećaj velikodušnosti prema partneru, zahvaliti možete hormonu ljubavi.

Postajete sve privlačniji

Visoka seksualna aktivnost navodi tijelo da proizvede više feromona, kemikalije koja nas čini privlačnijima suprotnom spolu. Dakle što se češće budete seksali s partnerom, to ćete ga više željeti.

Seks ojačava samopouzdanje

Ako uživate u seksu i dotičnom partneru, vaše će samopouzdanje porasti do neslućenih visina. Povišena razina samopouzdanja rezultirat će još boljim seksom. I eto vas u začarom krugu. Jeste li se ikad pitali zašto volimo seks? Stučnjaci odgovaraju: zato što se zbog njega osjećamo dobro u svojoj koži.

Seks poboljšava san

Tijekom orgazma tijelo otpušta hormon oxitocin, koji unapređuje san. Ako ste se oduvijek pitali zašto vaš muškarac zaspi ubrzo nakon orgazma - odgovor ponovo leži u razini oxitocina. Dovoljna količina sna je višestruko korisna - npr. za održavanje zdrave kilaže i stabilnog krvnog tlaka.

Kopirati
Drag cursor here to close